Faraonische dans

Algemene opmerkingen of vragen over de geschiedenis van Egypte.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
eddyegypt

Faraonische dans

Bericht door eddyegypt » zo 26 sep 2010, 15:17

In het Egypte van de farao's heeft dans altijd een voorname plaats ingenomen. eerst alleen begeleid ùet handgeklap, komen er later steeds meer ritme-instrumenten aan te pas. De betekensi van dans is in hoofdzaak religieus. Geen eredienst gaat voorbij, of er is muziek en dans in overvloed. Meestal vrouwen, shemayets op afbeeldingen uit die tijd - vaak uit oude tempels en graftombes - bevestigen dat.

Het oud-Egyptische woord hbj staat oorspronkelijk voor de rituele dans ter ere van de hemelgodin Hathor (lettelijk: het oog van Horus of Oudjat),later godin van liefde en vreugde, van muziek en dans. Bij die rituelen keren steeds vaker thema's terug als geboorte, dood en wedergeboorte. Vele dansfiguren hebben dan ook een magische betekenis: ze moeten de overledene beschermen tegen het kwade. Een mooie illustratie is een reliëf in de graftombe van Nianchknoem en Chnoemhotep in Sakkara, daterend van de Vijfde Dynastie. Danseressen houden hun handen boven het hoofd, waarmee ze 'het oog van Horus' uitbeelden. In rituele dans gebruikt men niet zelde de sistrum, een metalen percussie-instrument.

Afbeelding


Hathor is niet de enige gosheid in het oude Egypte die zich met dans laat verwennen. Herodotus beschrijft in de vijfde eeuw voor Christus een optocht Nijlafwaarts, naar het festival van Bubastis, dat plaatsvindt ter ere van Bastet, de kat-godin : Sommige vrouwen maken lawaai met hun crotalen (kleine cymbaaltjes), andere spelen de hele weg op hun auloi (dubbele hobo), en de rest van de mannen en vrouwen zingen en klappen in de handen. Op weg naar Bubastis stoppen zij bij elk dorp, leggen hun boot aan en beginnen te dansen op de muziek.

Stilaan komt dans los van zijn religieuze betekenis. Rijke en voorname mensen laten steeds vaker hun feesten opluisteren door danseresjes, begeleid door (vrouwelijke) muzikanten in linnen jurken. Elke koningsharem heeft zijn danseressen, hbjt genoemd. Die staan lager aangeschreven dan de muzikanten, al noemt de farao hen 'vreugdeschenksters' (shmh-jb). Ze dansen naakt, met uitzondering van een heupgordel van houten kralen, waarin pitten rammelen tijdens het dansen. Hun dans bestaat uit acrobatische figuren en pirouettes, sierlijke handbewegingen en wiegende heupen, gekruid met handgeklap, kleppers en crotalen. Een Egyptisch reliëf toont een vrouw die met haar lichaam de 'brug' maakt, wat meer dan waarschijnlijk een religieus geladen dansfiguur is. Misschien houdt ze immers verband met Noet, de godin van de kosmos, die uitgebeeld wordt als een brug over de aarde. Vast staat in ieder geval dat hbj niet alleen 'dans' betekent, maar ook de naam is van de gymnastische oefening 'de brug', die nu nog altijd voorkomt in Indische dans.

Afbeelding

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Faraonische dans

Bericht door Nofret » do 20 jan 2011, 8:38

Nog een mooi voorbeeld uit de tombe van Nakht, persoonlijk een van mijn favoriete afbeeldingen:

Muziekantes:

Afbeelding

en danseressen in de tombe van Kheruef:

Afbeelding
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen / Generic”