Irrigatie in het oude Egypte

Algemene opmerkingen of vragen over de geschiedenis van Egypte.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Gebruikersavatar
scarabee
Farao
Berichten: 3554
Lid geworden op: do 17 jul 2008, 19:23

Irrigatie in het oude Egypte

Bericht door scarabee » ma 12 dec 2011, 22:33

Het lijkt er op dat kunstmatige bevloeiing in de regel niet nodig was tot het eind van de neolitische regenperiode rond 2350 v.Chr.
De Nijloverstromingen functioneerden met een zekere regelmaat, aangevuld door de regen, die zo nu en dan viel.
Het was pas door een reeks lage overstromingen tijdens de 1e tussentijd, toen ook de regenval in opper-Egypte ophield, dat er hongersnood ontstond en er duidelijk radicale maatregelen nodig waren.
Het is precies in deze tijd, rond de 9e en 10e dynastie, dat we het 1e document aantreffen dat de aanleg beschrijft van een kanaal met een breedte van 10 el (5.2 m)
Dat is in het graf van een plaatselijke vorst, Chety, bij Asyoet.
Het water uit dit kanaal moet over de velden verdeeld zijn via het systeem van bassin-irrigatie.
In tegenstelling tot het vroegere denkbeeld dat irrigatie een gecentraliseerde aangelegenheid was, hebben recente vondsten aangetoond dat zij werd bevorderd door plaatselijke initiatieven die soms aanleiding gaven tot een bittere rivaliteit tussen plaatsen onderling.
Elke boer droeg een deel van de verantwoordelijkheid over het waterbeheer. het dodenboek noemt het een misdrijf om iemand af te houden van het gebruik van water of zijn toevoer te blokkeren.
Tijdens de 12e dynastie werd er een omvangrijk landwinningsprojekt uitgevoerd in de Fayoem, waarbij het Moëris-meer (nu Birket Quaroen) als reservoir gebruikt werd.
Tijdens de overstromingsperiode liep het water door een kanaal, dat nog steeds als de Bahr Yoesoef bestaat. In de periode tussen de overstromingen vloeide het water uit dit meer naar de omliggende velden via een systeem van bevloeiingskanalen.

Tot zover even, morgen kijk ik nog even!
Dit komt uit het boek: Leven in het oude Egypte van Eugen Strouhal
Kijk ook eens op mijn Website: www.renedemila.123website.nl

Ramses II

Re: Irrigatie in het oude Egypte

Bericht door Ramses II » di 13 dec 2011, 17:27

Wow scarabee, weer wat nieuws ! Erg interessant ! Ja de Egyptenaren waren slim en maakten natuurlijk optimaal gebruik van de Nijl, zodat ze op sommige plekken in het land tot 2 x per jaar konden oogsten. Maarja, nu heb je de Aswandam, nu ja, het authentieke is er beetje af. Gellukkig konden ze tempels als Abu Simbel en Philae redden, maar vele forten zijn niet gered en zijn nu waarschijnlijk al lang opgelost omdat ze uit gedroogde klei waren gemaakt. <crying>

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen / Generic”