Bier

Wil je iets vertellen of heb je een vraag over het dagelijkse leven in het oude Egypte , zoals: gewoonten, voeding, gebruiken, werk, opvoeding, enz. dan kan je dat hier posten.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Anodes

Bier

Bericht door Anodes » zo 29 mei 2005, 18:55

Bier, de nationale drank!

Wijn, dat vooral door rijken wordt gedronken, is niet erg populair.Al heel lang is bier de nationale drank.Overal in het land wordt bier gebrouwen en hoe het gemaakt wordt is al op de mastaba's uit de tijd van het Oude Rijk te zien.
In het oude Egypte wordt bij alle aangelegenheden bier gedronken: op het veld, aan boord van schepen, bij recepties en natuurlijk in de kroegen in de steden.
Egyptisch bier wordt gemaakt van tarwe- of gerstemeel en dadels, waarvan de suiker als gistmiddel werkt.
In net zo'n oven als die van de bakker, leggen de brouwer en zijn knechten verse deegballen in gloeiend hete vormen.Dit gebeurt heel zorgvuldig, wanthet deeg mag niet langer bakken dan nodig is om een goudgeel korstje te krijgen. Het binnenste mag niet gaar worden.
Daarna worden de broodjes verkruimeld in een grote teil met een zoete vloeistof van water en dadels.Een brouwer gaat in de teil staan en stampt het mengsel net zolang aan totdat een gladde massa ontstaat.
Na een paar dagen gisten wordt de inhoud van de teil overgegoten in grote kruiken.Het wordt door een zeef gehaald, zodat de grootste stukken in bier gedrenkt brood achterblijven.Die worden door de brouwers als een spons uitgeknepen om de kostbare vleoistof op te vangen.
Omdat bier goed houdbaar is, wordt het opgeslagen in amfora's die worden afgesloten met een kurk van stro en vochtige klei.Nu hoeft de bierbrouwer er alleen nog maar zijn naam op te zetten en de plaats en datum van productie.
In de armste milieu's worden de in water gedoopte deegklompjes bijna dagelijks voor het gisten gebruikt.Na het gisten wordt het bier gezeefd en in open kruiken bewaard.De schuimkraag op de vloeistof wordt eraf geschept en gedroogd: dat wordt weer als gist voor het bakken van brood en gebak gebruikt.
Hoewel de meeste Egyptenaren hun eigen bier brouwen worden er scheepsladingen amfora's met bier over de Nijl vervoerd: ze bevoorraden de steden en de buitenhuizen van de rijken die hun favoriete drank bestellen bij een gereputeerde brouwerij.
Donker bier wordt het meest gedronken, licht bier bewaart men voor feesten.Ze voegden graag nog kruiden en dadelsuiker toe aan het bier om de smaak te versterken en het alcoholpercentage te verhogen!

Bier op basis van gerst of koren wordt nog altijd langs de oevers van de NIjl gemaakt, waar het bekend staat als "boeza". De gegiste drank is bedwelmend en kan gevaarlijk zijn, omdat het giftig is!

Afbeelding

neferaten
Site Admin
Berichten: 2454
Lid geworden op: za 27 nov 2004, 17:24

Bericht door neferaten » ma 30 mei 2005, 13:33

Bier op basis van gerst of koren wordt nog altijd langs de oevers van de NIjl gemaakt, waar het bekend staat als "boeza". De gegiste drank is bedwelmend en kan gevaarlijk zijn, omdat het giftig is!


Drinken mensen dat dan toch ?
Heeft er hier iemand dit weleens geproefd ? Nofret ....?
Nefertiti - The beautiful one has come....

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Bericht door Nofret » ma 30 mei 2005, 17:40

Nee dat heb ik nog nooit geproefd en dat zal ik niet doen ook, wat ik wel drink af en toe daar is een wijntje van Egyptische makelij, dat is wel lekker !!

Afbeelding
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Plaats reactie

Terug naar “Het dagelijkse leven / Daily Life.”