De Farao en het gewone Volk

Wil je iets vertellen of heb je een vraag over het dagelijkse leven in het oude Egypte , zoals: gewoonten, voeding, gebruiken, werk, opvoeding, enz. dan kan je dat hier posten.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Gebruikersavatar
king tutankhamun
Priester
Berichten: 820
Lid geworden op: vr 23 jan 2009, 19:52

De Farao en het gewone Volk

Bericht door king tutankhamun » zo 09 mei 2010, 20:09

Ik vraag me af of het gewone volk veel te zien kreeg van de farao.

Behalve 'een verschijning aan het venster' of tijdens het in openlucht aanbieden van de beloningen aan verdienstelijke onderdanen, tijdens een rit op een door paarden getrokken wagen**, of wanneer de farao aanwezig was op religieuze festiviteiten, weet ik niet het volk enig contact had met de farao.

Bestond er zoiets als een audiëntie voor het gewone volk of een 'handjes schudden' zoals onze moderne vorsten doen?

Sinoehe mag dan wel op audiëntie, maar hij is toch meer dan een gewone man: een dienaar van het koninklijke vrouwenverblijf van de vorstin.

-Hoe dicht stond de farao bij zijn volk?
-Is er een speciale naam voor 'het gewone volk' zoals 'plebs'?
-Ik weet dat men kon opklimmen op de sociale ladder, maar hoe algemeen was dit? Of eerder een uitzondering vanuit een soort kaste-systeem?

**wellicht te voet vóór het Nieuwe Rijk. Toch even wennen aan dit idee dat de farao zich te voet verplaatste, down to earth een beetje.
the defender of her royal highness, the supreme queen of egypt, Ankhesenamun :)

hetepherachet

Re: Contact van de farao met het plebs

Bericht door hetepherachet » ma 10 mei 2010, 13:11

Je kan er vanuit gaan dat er geen contact was tussen de farao en het gewone volk. Er waren wel verschijningsvensters, hier zijn afbeeldingen vanuit vnl. Amarna van bekend, ook in de Medinet Haboe tempel is zo'n verschijningsvenster te zien, maar bij dit soort momenten waren alleen de hoogwaardigheidsbekleders aanwezig.
Bij ceremonies reed de koning in een strijdwagen, ook hiervan zijn een hoop afbeeldingen uit Amarna bewaard gebleven. In eerdere tijden werd de koning in een draagstoel rondgedragen.
Tijdens ceremonies was de koning zichtbaar voor het volk. Bijv. tijdens het Opet-festival was de koning in Thebe aanwezig en zal hij de processie van de god Amon naar de Loeksor-tempel bijgewoond hebben, voerde hem zelfs uit. Dan kon de bevolking langs de route de koning aanschouwen. Ook tijdens reizen van de koning met de staatsbark kan het volk de koning op grote afstand gezien hebben.
Van een audiëntie voor het gewone volk was geen sprake. De hoogst benaderbare personen waren, bij zeer hoge uitzondering, de vizieren. Maar dit was een zeldzame gebeurtenis. Vragen aan het bestuur konden de gewone lieden bij lagere ambtenaren kwijt. Die het evt. aan hoger geplaatste personen door konden spelen.
De persoon Sinoehe is een fictief persoon, maar het was wel mogelijk dat personen carriere maakten en zo in hogere kringen terecht kwamen. Het opklimmen op de sociale ladder maakte het mogelijk in aanzien te stijgen. Hele grote stappen nemen kwam niet zo vaak voor. Het duurde meestal meerdere generaties eer men echte stappen maakte.

De zoon nam de baan/functie van zijn vader over (in de meeste gevallen) De zoon kon dan op zijn beurt carriere maken en opklimmen, met als gevolg dat diens zoon een hogere functie dan zijn opa had. Een aantal generaties later was het mogelijk dat een familielid dankzij zijn voorouders was opgeklommen tot de hogere regionen van de samenleving.

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Re: Contact van de farao met het plebs

Bericht door Thoetmosis XII » ma 10 mei 2010, 18:16

Er bestond dus geen Koninginnedag in het oude Egypte, met koekhappen <lol>
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

hetepherachet

Re: De Farao en het gewone Volk

Bericht door hetepherachet » di 25 mei 2010, 18:19

De combinatie van alle tekens bij elkaar vormt de zin het aanbidden van alle mensen, of het aanbidden van de hele mensheid.

Bij de zuilen in Karnak staat hier naam van de koning voor (leesrichting van rechts naar links). De betekenis in zijn geheel mag gelezen worden als Oesermaätra-Ramses-meryamon aanbeden door alle mensen/de gehele mensheid.
In combinatie met de goden die erboven zijn afgebeeld kan het worden gezien als het goddelijke dat door Ramses wordt aanbeden, daarop geven de goden oa. Leven, stabiliteit en gezondheid aan de koning en de aanbidding van de gehele mensheid.

Plaats reactie

Terug naar “Het dagelijkse leven / Daily Life.”