Ptah-ten-zuiden-van-zijn-muur in Karnak

De 18de Dynastie was een periode waarin veel nu beroemde Farao's regeerden.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Sechmech-ib

Ptah-ten-zuiden-van-zijn-muur in Karnak

Bericht door Sechmech-ib » zo 11 mei 2008, 18:46

Dit is eigenlijk een reactie op Ochytoe's foto's in de afdeling Reisverslagen. Dat tempeltje van Ptah van Th.3 had in de oudheid een nogal eigenaardige naam: "Ptah ten zuiden van zijn muur". "Zijn" muur is Amons muur. Het tempeltje is door Th.3 aan het begin van zijn soloregering voltooid. Er is een stèle gevonden (nu in Caïro) waarop de naam van Th.'s eerst bekende Grote Gemalin Satiah over een andere naam is gezet (zoals het een Grote Gemalin betaamde in een cartouche), en dat zou Neferoere kunnen zijn, Hatsj.'s dochter dus.
Satiah wordt op die stèle nl. Gods Vrouwe van Amon genoemd, terwijl ze die titel nergens anders heeft gedragen. Neferoere zeker wel. De ruimte in de cartouche is ook te groot voor de naam Satiah, maar groot genoeg voor Neferoere. Onder de hierogliefen van de naam Satiah is nog vaag een hieroglief voor Re te lezen (zonneschijf dus) en één hieroglief nefer.
Het is het weinige bewijs dat Neferoere eigenlijk Th.'s eerste Grote Gemalin was. Er is nog een stèle in Caïro waarop een naam die misschien Neferoere was is overschreven, nl. door de naam van Th.'s moeder Isis, die onterecht wordt aangeduid als Grote Koninklijke Gemalin. Dat is ze nooit geweest (ze was zelfs geen koninklijke gemalin). Deze stèle komt uit Th.'s dodentempel. Als Neferoere Th.'s inderdaad eerste Grote Gemalin is geweest, is ze aan het eind van Th.'s co-regering met Hatsj. of aan het begin van zijn soloregering overleden. Daarna heeft Satiah haar plaats ingenomen, m.u.v. de titel en functie Gods Vrouwe van Amon.

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Ptah-ten-zuiden-van-zijn-muur in Karnak

Bericht door Nofret » di 13 mei 2008, 12:35

Hier is nog wat te vinden van de Ptah Tempel:

viewtopic.php?f=77&t=625047&p=5836213#p5836213
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Plaats reactie

Terug naar “18de Dynastie / 18th Dynasty”