Egeïsche motieven op de wapens uit de grafkist van Ahhotep

De 18de Dynastie was een periode waarin veel nu beroemde Farao's regeerden.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Gebruikersavatar
king tutankhamun
Priester
Berichten: 820
Lid geworden op: vr 23 jan 2009, 19:52

Egeïsche motieven op de wapens uit de grafkist van Ahhotep

Bericht door king tutankhamun » ma 02 aug 2010, 17:39

In 1859 werd door het archeologisch team van Auguste Mariette een grafkist gevonden bij in Dra abu el-Naga, deel van de necropolis van Thebe, van koning Ahhotep.

In deze kist zijn naast juwelen ook wapens gevonden, die in verband zijn gebracht met de tekst op de Ahmose-stèle. Ze werden beschouwd als het bewijs dat Ahhotep inderdaad een militaire rol had gespeeld. Op de grafkist uit de Thebaanse necropool ontbreekt echter de titel 'Moeder van de koning', wat erop wijst dat het om een andere Ahhotep gaat. Een andere kist van een koningin Ahhotep is gevonden in de koninklijke cachette in Deir el Bahra (TT320, voorheen DB320 genoemd). Deze vermeldt wel de titel 'Moeder van de koning'. Deze kist is van de moeder van Ahmose. De kist was echter bezet met een andere mummie, van de farao Pinedjem I uit de 2I dynastie. De mummie van deze Ahhotep is tot nu toe nooit gevonden.

Volgens sommigen behoren de wapens aan Kamose of Ahmose. Ze zouden in de kist van Ahhotep zijn beland toen de koninklijke mummies van de 17e en 18e dynastie werden verhuisd vanwege de onophoudelijke grafroverij. De mummies van de 18e dynastie, die waren begraven in het koningsdal, werden gehuisvest in de koninklijke cachette in de dodentempel van Hatshepsoet in Deir al Bahri.

Hier zijn ook de mummies van Ahmose en zijn moeder Ahhotep gevonden. De kisten van de koningen van de 17e dynastie werden verhuisd naar een onderkomen bij Dra Aboe el Naga. Hier werden de mummies van Kamose de koningin Ahhotep II gevonden, die vanwege de vele overeenkomsten werd verward met de moeder van Ahmose. De oorspronkelijke plaats van hun graven ligt waarschijnlijk verder in de bergen van Dra Aboe el Naga, maar daar is tot nu toe geen onderzoek gedaan.

Afbeelding
Deksel van de grafkist van Ahhotep, in 1859 gevonden door het archeologisch team van Mariette.

Desondanks is de opvatting geaccepteerd dat het gaat om grafgiften die zijn geschonken aan Ahhotep. Er moet een nauwe familierelatie bestaan, want op de wapens die in het graf zijn gevonden komen de namen Kamose en Ahmose meermalen voor. Ook kunnen de koninginnen beide worden geassocieerd met de strijd tegen de Hyksos, wat blijkt uit het soort wapens en de decoratie. Beide waren gemalin van de koning en leefden in de overgangstijd van het verdeelde rijk naar het herenigde rijk. Beide zijn geassocieerd met zaken die het leger betreft
Omdat opgravingsleider Auguste Mariette op het moment van de ontdekking niet aanwezig was, is niet precies bekend waar hij is gevonden. Volgens Mariette was de kist gevonden in de buurt waar twee jaar eerder de kist van Kamose was opgegraven, in de omgeving van Dra Aboe el Naga.
Joan Fletcher geeft een beschrijving van de vondst. Het was een luxueuze kist, die in ongeschonden staat verkeerde. De kist was van geïmporteerd cederhout en overtrokken met goud. In de kist lag de koninklijke cobra op de hathorpruik. Verder bevond zich een belangrijke schat aan juwelen en wapens in de kist. Bij de ontruiming van het graf was helaas geen leiding aanwezig. De lokale goeverneur verwijderde de decoraties van de mummie, gooide het lichaam weg en stuurde de juwelen naar Cairo om ze te laten omsmelten tot goudstaaf.
Auguste Mariette, in die tijd de directeur van de Oudheidkundige Dienst, ging zodra hij van de vondst hoorde naar de lokatie en redde door een onverzettelijke houding wat er te redden viel. Dankzij zijn tussenkomst bevinden de schatten zich nu in het museum van Caïro.

Afbeelding


Naast zaken als juwelen en een spiegel werden er wapens in het graf gevonden, waaronder een gouden armbeschermer, een speerpunt, dolken en dertien bijlen van goud, brons en zilver. Opmerkelijk waren de gouden vliegen van dapperheid, een militaire onderscheiding die wordt uitgereikt voor betoonde moed in de strijd. Verder een ceremoniële strijdbijl, een dolk, en twee modelschepen van zilver en goud. Een aantal wapens zijn gedecoreerd met Egeïsche motieven. Op een ceremoniële bijl uit het graf is te zien hoe de farao Ahmose een Hyksos-strijder onderwerpt. Op de bijl staan ook motieven die een versmelting van Egeïsche en Egyptische stijlkenmerken laten zien. De griffioen op de bijl heeft bijvoorbeeld kenmerken die ook bekend zijn uit Knossos op Kreta. De krullende vorm van de hanekam op de bijl, net zoals de krullen op de griffioen van Knossos, zijn op de foto helaas niet goed te zien. Volgens de inscriptie is de koning, hier in de gedaante van de griffioen, de 'geliefde van Montoe'. Montoe was een oude Thebaanse zonnegod en oorlogsgod met een valkenhoofd. Van oorsprong was Montu een zonnegod. Sinds de 12e dynastie werd hij overgenomen door Amon, en kreeg hij de attributen van een oorlogsgod. Amon zelf versmolt in de loop van de 18e dynastie met de zonnegod Ra tot Amon-Ra.
Ook de decoratie op de zogenaamde dolk van Ahhotep heeft een Egeïsche stijl. Op het heft wordt een kalf achtervolgd door een leeuw. In tegengestelde richting zijn een aantal sprinkhanen te zien, die zich misschien aan de gewassen tegoed doen. Jachttaferelen in Egypte symboliseren het met krachtige hand verdrijven van de chaos en het herstellen van de orde.
Het is onbekend waar deze voorwerpen vandaankomen, en hoe ze in het Thebaanse graf van Ahhotep terecht komen. Er is geen duidelijkheid of de maker Egyptisch of Egeïsch is. Een paar kenmerken suggereren dat het niet om een Egyptische maker gaat. De manier waarop de hiëroglyfen zijn geschreven zijn voor een Egyptenaar ongewoon. Aan de andere kant van het bijlblad is een sfinx te zien waarop een typisch Egyptisch motief verkeerd wordt geïnterpreteerd. De sfynxen dragen gewoonlijk een cartouche met hierin de naam van de koning. De sfinx op deze bijl draagt het afgeslagen hoofd van een vijand. In de Hyksos-periode zijn vele scarabeeën geproduceerd waaruit blijkt dat zij geen hiëroglyphisch schrift konden lezen, maar het een beetje natekenden.


De grafkist is met de grafgiften in het Egyptisch museum terechtgekomen. De mummie is verloren gegaan tijdens de berging. Deze kist vermeldt niet de titel 'moeder van de koning'. De kist van de andere Ahhotep, die is gevonden in de koninklijke cachette in Deir el Bahri vermeldt wel 'moeder van de koning', maar hij bevatte niet de mummie van de koningin. Er wordt van uitgegaan dat deze kist van de moeder van Amose is.
Beide koninginnen kunnen worden geassocieerd met de strijd tegen de Hyksos en de overgang van de Tweede Tussenperiode naar het herenigde Egypte van het Nieuwe Rijk. Beide staan in nauwe relatie met de farao's Kamose en Amose. Beide worden geassocieerd met militair eerbetoon en met het behoeden van Egypte tegen chaos en versnippering. Het verbaast niet dat er veel verwarring bestaat, en dat er zoveel tegenstrijdige informatie te vinden is.

Het beschikbare materiaal geeft te weinig informatie om zekerheid te hebben over alle familierelaties. De titels van de koninginnen vermelden alleen 'moeder van de koning' of 'zuster van de koning', zonder hierbij een naam te noemen Behalve als echtgenote van Tao II wordt een Ahhotep genoemd als echtgenote van de farao's Kamose en Amenhotep I. Het zou om een andere Ahhotep kunnen gaan, maar de echtgenote van Kamose zou dezelfde kunnen zijn als die van Tao II, na de dood van Tao II. In dat geval kan Ahhotep natuurlijk niet Kamoses moeder zijn. Vanwege de hoge leeftijd die Ahhotep bereikte is het niet onmogelijk, maar er zijn geen bewijzen voor.

Ahmose Nefertari had misschien een docher met de naam Ahhotep, die de echtgenote van Ahmoses Nefertari's zoon Amenhotep zou kunnen zijn. Op een grafstele van Amenhotep I zit zijn echtgenote Ahhotep II achter de farao.
Er is ook geopperd dat er toch maar één koningin Ahhotep is, en dat de kisten zijn gemaakt in een verschillende periode van haar leven.
Meestal wordt Ahhotep I genoemd als de dochter van Tetisheri en de moeder van Ahmose, terwijl Ahhotep II de dochter was van Ahmose Nefertari en Ahmose, en de echtgenote van Amenhotep I.

De kist die bij Dra Aboe el Naga is gevonden, wijst op een koningin van de 17e dynastie. De oudere mummies van Tetisheri en Tao II zijn echter naar de cachette in Deir el Bahra gebracht, wat erop wijst dat zij volgens de zienswijze van die tijd aan de basis stonden van de hereniging van het Nieuwe Rijk. Het wachten is op meer archologische ontdekkingen om de vragen te beantwoorden. Wel kan de conclusie worden getrokken dat rond de stichter van de 18e dynastie, Ahmose, een aantal vrouwen hebben geleefd die een belangrijke invloed hebben gehad op de positie van vrouwen in het Nieuwe Rijk. Daarbij was koningin Ahhotep een van de spilfiguren.
the defender of her royal highness, the supreme queen of egypt, Ankhesenamun :)

Plaats reactie

Terug naar “18de Dynastie / 18th Dynasty”