Thoetmosis III

De 18de Dynastie was een periode waarin veel nu beroemde Farao's regeerden.

Moderator: Thoetmosis XII

Gesloten
Anna
Farao
Berichten: 2324
Lid geworden op: vr 29 nov 2013, 12:09

Thoetmosis III

Bericht door Anna » di 25 feb 2014, 15:52

Dit is het eerste deel van een item over Thoetmosis III.

Afbeelding

Thoetmosis III was de 6e farao van de 18e dynastie. Hij was de zoon van farao Thoetmosis II en een bijvrouw, Isis, die niet van koninklijken bloede was.
Er zijn nogal wat onduidelijkheden rondom de opvolging van Thoetmosis II door Thoetmosis III. Op dit moment weet niemand hoe lang Thoetmosis II heeft geregeerd; de schattingen lopen uiteen van 5 tot 15 jaar. Daardoor is ook niet bekend hoe oud Thoetmosis III was toen zijn vader overleed. Er zijn echter aanwijzingen dat Thoetmosis II kort heeft geregeerd en dat Thoetmosis III bij zijn overlijden nog erg jong was. Ten eerste is er van Thoetmosis II maar één ander kind met naam bekend, nl. Neferoere, de dochter die hij met zijn halfzus Hatshepsoet kreeg. Had hij lang geregeerd, dan zouden er meer kinderen bij naam bekend zijn geweest. Ten tweede werd Hatshepsoet eerst Thoetmosis III’s regentes, en vervolgens in zijn 2e regeringsjaar “co-farao”. Ook dat wijst erop dat Thoetmosis nog niet erg oud was.
Over het waarom van haar opmerkelijke actie is niets bekend. Dit wijst op iets ernstigs: aan alles wat Ma’at bedreigde, werd geen ruchtbaarheid gegeven om een toestand van isfet of chaos af te wenden. Misschien waren leden van een rivaliserende familietak met meer koninklijk bloed van mening dat zij recht op de troon hadden en niet Thoetmosis III, en werd hij bedreigd. Hij was van moeders kant tenslotte helemaal niet koninklijk, en van vaders kant maar voor de helft: ook vader Thoetmosis II had een niet-koninklijke moeder. Hoe dan ook, Hatshepsoet liet zich tot farao kronen, en vanaf dat moment regeerden stiefmoeder/tante en stiefzoon/neef samen. Deze unieke situatie is voor zover nu bekend in de hele Oudegyptische geschiedenis niet één keer voorgekomen.

Hatshepsoet is lang afgeschilderd als de boze stiefmoeder die de rechtmatige troonopvolger willens en wetens buiten de macht heeft gehouden. Thoetmosis III zou zelfs geluk hebben gehad dat hij het er levend vanaf bracht. Geen wonder dat hij, toen Hatshepsoet in zijn 22e regeringsjaar overleed, overal haar beeltenissen en namen liet weghalen!
Inmiddels zijn Egyptologen het erover eens dat hiervan weinig klopt. Thoetmosis werd niet weggestopt, getuige de opdrachten voor bijvoorbeeld offergaven en expedities die in zijn naam werden uitgegeven. Dat Hatshepsoet de eerste jaren op de voorgrond trad is logisch, omdat zij politiek gezien de touwtjes in handen had. Ook dit is een aanwijzing dat Thoetmosis bij zijn troonsbestijging erg jong was. Later in de co-regering kreeg hij meer bevoegdheden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een veldtocht naar Gaza, die waarschijnlijk rond zijn 20e regeringsjaar heeft plaatsgevonden. Een paar jaar eerder had hij al opdracht gegeven te beginnen met de bouw van zijn dodentempel, Henchet-Anch. Dit is de tempel die nu wordt doorsneden door een weg. En de zg. damnatio memoriae: het uit de geschiedenis wegwerken van Hatshepsoet, is pas na zijn 42e regeringsjaar begonnen. Dat is 20 jaar na haar dood! Hij was inmiddels een ongeëvenaarde veldheer, die de invloed van Egypte tot ver in Syrië en Nubië had uitgebreid. Misschien schaamde hij zich ervoor zo lang met een vrouw te hebben samen geregeerd. Of was hij beducht voor de toestand van isfet die was ontstaan omdat Hatshepsoet farao was geworden? Vreesde hij de straf van de goden? We zullen het nooit weten.

Wordt vervolgd...

Horus
Priester
Berichten: 1354
Lid geworden op: za 13 aug 2011, 10:51

Re: Thoetmosis III

Bericht door Horus » di 25 feb 2014, 16:26

Zit goed in elkaar Anna *08
Dat Thoetmosis zijn moeder (en oma) van niet koninklijke bloede was, was toch wel heel erg zeldzaam in het oude Egypte.
Ik dacht dat ze het bloed zo 'zuiver' mogelijk wilde houden, en dat er daarom ook zo veel incest was bij de Farao's.
In ieder geval kan ik niet wachten op het vervolg *02
Zoals een eenvoudig gewaad het beste een mooie vrouw siert, zo is fatsoenlijk gedrag de beste versiering van innerlijke wijsheid.
Achnaton

Anna
Farao
Berichten: 2324
Lid geworden op: vr 29 nov 2013, 12:09

Re: Thoetmosis III

Bericht door Anna » di 25 feb 2014, 18:45

Er wás ook veel incest bij de farao's, maar soms kwam uit een verbintenis tussen halfbroers en -zussen geen troonopvolger voort. Dat was het geval bij Thoetmosis III, die dus was verwekt bij een bijvrouw.
Van Thoetmosis III's opa Thoetmosis I is niet zeker of hij familie was van zijn voorganger Amenhotep I, maar zijn vrouw Ahmose, Hatshepsoets moeder, was dat waarschijnlijk wel. Van zijn andere vrouw Moetnofret, de moeder van Thoetmosis II, is het ook niet zeker dat ze koninklijk bloed had. Eén voordeel: geen inteelt *10 . En dus een sterk geslacht.

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Re: Thoetmosis III

Bericht door Thoetmosis XII » vr 28 feb 2014, 0:25

Mooi artikel Anna *08

Interessant ook om te lezen dat het wel meeviel met die haat van Thoetmosis III jegens Hatsjepsoet; ook ik dacht altijd dat daar sprake van was, maar dat blijkt dus reuze mee te vallen. Weer wat geleerd <egypt>
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

Gebruikersavatar
scarabee
Farao
Berichten: 3554
Lid geworden op: do 17 jul 2008, 19:23

Re: Thoetmosis III

Bericht door scarabee » vr 28 feb 2014, 9:13

Mooi verslag Anna, inderdaad de zaak eens van meerdere kanten bekeken.
Kijk ook eens op mijn Website: www.renedemila.123website.nl

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Thoetmosis III

Bericht door Nofret » vr 28 feb 2014, 10:32

Zelf heb ik nooit geloofd dat Toetmoses alles van Hatsjepsut weg liet halen na de troonswisseling, gezien er nog het een en ander waar ze samen op te zien zijn, waarom weg gehakt na zoveel jaar zal wel een raadsel blijven. De mogelijkheid blijft ook dat het door een andere Farao is laten doen.

Hier een voorbeeld van een stele met beide:

Afbeelding
Vaticaan Museum
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Re: Thoetmosis III

Bericht door Thoetmosis XII » vr 28 feb 2014, 21:08

En als ie echt een enorme hekel aan haar had was ie sterk/militair genoeg om haar hardhandig uit de weg te ruimen, maar dat heeft ie nooit gedaan. Dat zegt ook wel iets.
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Thoetmosis III

Bericht door Nofret » zo 02 mar 2014, 11:12

Zelfs in het Hermitage Museum in St. Peterburg hebben ze een Artifact van Toetmoses III, hier met uitleg in pdf formaat:

The Offering Stone of Thutmose III in the Hermitage:

Afbeelding

https://www.academia.edu/5508959/The_Of ... _Hermitage
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Anna
Farao
Berichten: 2324
Lid geworden op: vr 29 nov 2013, 12:09

Re: Thoetmosis III

Bericht door Anna » wo 05 mar 2014, 8:25

Deze post gaat over Thoetmosis III's persoonlijke leven.

Als Thoetmosis III’s vader Thoetmosis II jong is gestorven, zoals algemeen wordt aangenomen, zal zijn directe familie niet erg groot zijn geweest. Zijn moeder Isis heeft in ieder geval nooit een rol van betekenis gespeeld, vermoedelijk omdat ze niet van koninklijken bloede was. Koninklijke Gemalin is ze waarschijnlijk nooit geweest, laat staan Grote Koninklijke Gemalin, een titel die haar pas veel later (en waarschijnlijk postuum) is geschonken door haar zoon. Een beeld dat hij van haar liet maken (en dat nu in Caïro staat) toont haar gezeten op een troon, met een ronde kroon waarop een dubbele uraeus met de kronen van Opper en Neder Egypte prijkt.
Afbeelding

Ook staat ze afgebeeld op één van de pilaren in de sarcofaagkamer van zijn graf. Hij roeit een papyrusbootje voort met zijn moeder als passagier.
Afbeelding

Niet Isis, maar Hatshepsoet werd Thoetmosis III’s regentes. Er zijn aanwijzingen dat zij niet alleen zijn stiefmoeder en tante is geweest, maar ook zijn schoonmoeder. Algemeen wordt aangenomen dat Thoetmosis’ melkzuster (d.w.z.: de dochter van zijn min) Satiah zijn eerste Grote Koninklijke Gemalin is geweest. Er is echter een obscure maar niettemin veelzeggende aanwijzing dat de dochter van Thoetmosis II en Hatshepsoet, Neferoere (die zo vaak met haar mentor Senmoet is afgebeeld), deze positie vóór Satiah bezat.
In het museum van Caïro staat een stèle (CG 34013 of JdE 34642,
http://jan.ucc.nau.edu/~gdc/ssea/vol30/piccione.pdf), die Thoetmosis in zijn Jaar 23 of 24 heeft opgericht in de tempel van Ptah-Ten-Zuiden-Van-Zijn-Muur op het terrein van Karnak. Hier staat Satiah vermeld, maar er is iets vreemds aan de hand. Ten eerste draagt Satiah de titel Gods Vrouwe van Amon, een titel waarmee zij verder nooit wordt genoemd. Ten tweede is Satiahs naam over die van een andere vrouw heen gezet. Er is nog steeds discussie over welke naam dat was, maar een aantal Egyptologen is het erover eens dat het Neferoere is geweest. Dit is verrassend, omdat Neferoere vanaf het Jaar 11 van Hatshepsoet/Thoetmosis III nergens meer wordt vermeld, terwijl ze daarvoor een belangrijke rol speelde. Ze fungeerde als Hatshepsoets koningin en had de titel Gods Vrouwe van Amon overgenomen van haar moeder. Doorgaans gaat men ervan uit dat zij na Jaar 11 is overleden. Mijns inziens is er echter een andere mogelijkheid: dat zij wel degelijk Thoetmosis’ eerste Grote Koninklijke Gemalin is geworden. Waarom wordt ze dan tijdens de rest van de co-regering van haar echtgenoot en haar moeder niet genoemd?

De Oude Egyptenaren waren geobsedeerd door symmetrie, en Hatshepsoet en Thoetmosis zullen niet anders zijn geweest. Kijk bijvoorbeeld naar hoe zij op de rode barkschrijn die nu in het openluchtmuseum van Karnak staat, zijn weergegeven.
Afbeelding

Als Thoetmosis zich had laten afbeelden als een compleet vorst, met een Grote Koninklijke Gemalin en mogelijk ook een Valk in het Nest (een troonopvolger), zou de symmetrie in de co-regering verloren zijn gegaan. Bovendien was dan wel erg duidelijk geworden dat niet Hatshepsoet, maar Thoetmosis de feitelijke Heer der Beide Landen was. Het valt nooit te bewijzen, maar het is heel wel mogelijk dat dát een te grote uitholling van haar macht had betekend!

Ook Satiah is op zeker moment van het toneel verdwenen: zij wordt na Thoetmosis’ Jaar 33 niet meer genoemd. Snel daarna verschijnt een nieuwe Grote Koninklijke Gemalin, Merit-Re Hatshepsoet. Egyptologen hebben lang verondersteld dat zij Hatshepsoets tweede dochter was. Inmiddels is duidelijk dat Merit-Re Hatshepsoets moeder een zekere Hoey was, die een hoge functie bekleedde in de tempels van Amon en Atoem. Merit-Re Hatshepsoet was de moeder van Thoetmosis’ zoon en opvolger Amenhotep II.
Thoetmosis III heeft ook een aantal Koninklijke Gemalinnen gehad. Drie van hen waren van Aziatische (Kanaänitische) afkomst: Menwi, Merti en Menhet, wier graf in 1916 werd ontdekt. Sieraden en grafgiften zijn nu in het Metropolitan Museum in New York te vinden.
Afbeelding

Een vierde Koninklijke Gemalin was Nebetta, van wie niet meer bekend is dan dat ze een rentmeester genaamd Nebamon had. Dat wijst erop dat ze een rijke dame was.

Drie van Thoetmosis’ vrouwen (Satiah, Nebetta en Merit-Re Hatshepsoet) en één van zijn dochters (Nefertiry, zie hierna) staan afgebeeld op dezelfde pilaar als Thoetmosis met zijn moeder (zie de afbeelding boven). Deze vrouwen zijn dus zeer belangrijk voor hem geweest. Neferoere ontbreekt. Misschien deelde ze het lot van haar moeder en heeft Thoetmosis haar met opzet uit de geschiedenis geschreven, zodat niets nog herinnerde aan zijn co-regering met Hatshepsoet.

Van Thoetmosis zijn een aantal kinderen bekend, al is lang niet altijd duidelijk wie de moeder was. Al in Jaar 24 wordt een Amenemhat genoemd als Valk in het Nest. Mogelijk was Neferoere zijn moeder. Verder waren er de zonen Sa-Amon, Ahmose (hoewel niet zeker), Acheperenre-seneb, Webensenoe en Nedjmi, en de dochters Nefertiry en Baket-Amon. Van deze kinderen is niet duidelijk wie de moeder was. Met Merit-Re Hatshepsoet kreeg Thoetmosis de zonen Amenhotep (de latere Amenhotep II) en Mencheperre, en de dochters Nebet-ioenet, Isis, Merit-Amon en Merit-Amon. Eén van de twee Merit-Amons was hun oudste dochter. Waarom een tweede dochter dezelfde naam kreeg, is niet duidelijk. De oudste is zeker niet jong gestorven. Eén van haar titels was namelijk Zuster van de Koning, wat erop wijst dat ze nog leefde toen Amenhotep II zijn vader opvolgde.

Gebruikersavatar
scarabee
Farao
Berichten: 3554
Lid geworden op: do 17 jul 2008, 19:23

Re: Thoetmosis III

Bericht door scarabee » wo 05 mar 2014, 10:38

Dit heb jij grondig uitgespit!
Ik weet ook dat je dit allemaal in je boek verwerkt hebt, (ik heb hier en daar al even stiekem gekeken) Dit is werkelijk een studie geweest!
Kijk ook eens op mijn Website: www.renedemila.123website.nl

Anna
Farao
Berichten: 2324
Lid geworden op: vr 29 nov 2013, 12:09

Re: Thoetmosis III

Bericht door Anna » wo 05 mar 2014, 11:21

Een heel jaar research voordat er ook maar één letter op papier stond... *22 En later nog meer research omdat ik nog dingen moest weten over Mitanni. Ik ben inderdaad nogal grondig *06 .

Horus
Priester
Berichten: 1354
Lid geworden op: za 13 aug 2011, 10:51

Re: Thoetmosis III

Bericht door Horus » wo 05 mar 2014, 11:48

Allemaal dingen die ik nog niet wist. <egypt>
Echt erg werk is dat opzoeken niet toch?
Zoals een eenvoudig gewaad het beste een mooie vrouw siert, zo is fatsoenlijk gedrag de beste versiering van innerlijke wijsheid.
Achnaton

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Thoetmosis III

Bericht door Nofret » wo 05 mar 2014, 14:25

Dan ben je een echte Toetmoses III expert geworden, lijkt me echt geweldig om zo'n onderzoek te doen !!
Om een bijdrage te doen hier een foto van Toetmoses uit de Karnak Tempel:

Afbeelding
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Anna
Farao
Berichten: 2324
Lid geworden op: vr 29 nov 2013, 12:09

Re: Thoetmosis III

Bericht door Anna » do 06 mar 2014, 11:19

Horus schreef:Echt erg werk is dat opzoeken niet toch?


Ben je gek, dat is juist ontzettend leuk! Ik vond het heerlijk om in de bieb van het NINO (Nederlands Instituut van het Nabije Oosten) tussen de studenten te zitten. Die heerlijke geur van boeken en houten tafels...

Nofrets foto is uit de eerste helft van Thoetmosis III's solo-regering. Dat is te zien aan de mooie (vind ik) gebogen neus, die hij ook echt had. Na zijn Jaar 42 laat hij zich anders afbeelden:

Afbeelding

De reden van de verandering is niet bekend. Het kan zijn dat hij ook hierin wilde breken met Hatsepsoet, die zich ook met gebogen neus liet afbeelden:

[url][url=http://www.freebits.nl/view.php?filename=130PC282409.jpg]Afbeelding[/url][/url]

(Foto Diana)

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Thoetmosis III

Bericht door Nofret » zo 16 mar 2014, 11:44

Een minder bekend Tempeltje van Toetmoses III- Hatsjepsut, staat in Medinet Habu, de meeste mensen denken dan alleen aan Ramses III, hier Toetmoses III, afgebeeld met Seth. In deze Tempel staat hij met diverse Goden afgebeeld op de Pilaren, maar deze is wel bijzonder.

Afbeelding
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Anna
Farao
Berichten: 2324
Lid geworden op: vr 29 nov 2013, 12:09

Re: Thoetmosis III

Bericht door Anna » zo 16 mar 2014, 14:15

Ik heb ervoor gestaan, gefrustreerd omdat ik er niet in kon en er niemand van de Oriental Institute van de Universiteit van Chicago aanwezig was. Die zijn (of waren) daar nl. bezig.

Het volgende stuk over Thoetmosis III komt hopelijk komende week.

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Thoetmosis III

Bericht door Nofret » do 20 mar 2014, 22:24

Anna schreef:Ik heb ervoor gestaan, gefrustreerd omdat ik er niet in kon en er niemand van de Oriental Institute van de Universiteit van Chicago aanwezig was. Die zijn (of waren) daar nl. bezig.

Het volgende stuk over Thoetmosis III komt hopelijk komende week.


Die zijn er al aardig lang bezig dan. Maar ja gezien de staat v/d Tempel reliefs is dat ook wel nodig !! Had je niet met baksjiesh kunnen zwaaien om er in te komen ?/


Obelisk van Thoetmosis; Onderaan is de beeltenis van Theodosius I te zien. Hij liet in het jaar 390, de obelisk in 3 stukken zagen voor transport naar Istanboel, enkel het bovenste gedeelte overleefde de reis en staat nu in de hypodroom van Istanboel;

Afbeelding
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Thoetmosis III

Bericht door Nofret » vr 21 mar 2014, 8:01

In het Rosicrucian Egyptian Museum in San Jose California, staat een replica beeld van Toetmoses in de Tuin:

Afbeelding Afbeeldinghttp://www.waymarking.com/waymarks/WMDA ... I_of_Egypt
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Re: Thoetmosis III

Bericht door Thoetmosis XII » vr 21 mar 2014, 20:35

Mooi dat ze zijn naam in hiërogliefen vermelden bij dat beeld <egypt>
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Thoetmosis III

Bericht door Nofret » vr 21 mar 2014, 23:13

Discovery of a New Foundation Deposit of Thutmosis III at the East of Karnak:

http://www.cfeetk.cnrs.fr/fichiers/Docu ... _41-50.pdf

La chapelle de Thoutmosis III à Tôd:

Afbeelding

http://www.cfeetk.cnrs.fr/fichiers/Docu ... 65-132.pdf
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Gesloten

Terug naar “18de Dynastie / 18th Dynasty”