Ptolemaeën

21e Dynastie en de latere Dynastien

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Ptolemaeën

Bericht door Nofret » do 06 jul 2006, 21:29

De Ptolemaeën (meervoud van Ptolemaeus), ook wel Ptolemaeërs (soms ook "Ptolemeërs"), is de naam van de uit Macedonië stammende Koninklijke dynastie die over Egypte regeerde van 305 v. Chr. tot 30 v. Chr.. De Ptolemaeën stammen af van Ptolemaeus I Soter die een van de generaals van Alexander de Grote was. Zij worden ook wel eens de Lagiden genoemd, naar de naam van Ptolemaeus' vader Lagos.

De stamboom en de elkaar vaak overlappende regerinsperioden van de verschillende Ptolemaeen is erg lastig in beeld te krijgen omdat ze allemaal de naam Ptolemeus of Cleopatra hadden. Ook waren incestueuze huwelijken tussen broer en zus, naar oud faraonisch gebruik maar door de Grieken verafschuwd, heel gewoon bij hen. Vaak regeerden ze ook samen met een broer of zus. De bekendste Ptolemee was tevens de laatste: Cleopatra (VII). Hieronder is een vereenvoudigd schema van de stamboom.

Afbeelding
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Bericht door Nofret » za 01 dec 2007, 20:44

Door de Ptolemeen werd Egypte opgenomen in de Griekse provincies die door de veroveringen van Alexander de Grote waren ontstaan. De Ptolemaeën wierpen zich op als de opvolgers van de Farao's, en hebben ze de Egyptische beschaving voortgezet, maar in het begin werden zij door de inheemse bevolking als vreemde bezetters en indringers beschouwd. Toen ze een aantal gewoontes en gebruiken van de Egyptische Farao's overnamen werden ze langzaam aan geaccepteerd hoewel ze het Grieks als officiële taal bleven gebruiken. In het land genoten Grieken en ('vergriekste') Egyptische gunstelingen voorrechten die niet voor de meerderheid van de Egyptenaren waren weggelegd. Alexandrië en andere later gestichte steden als Berenice en Ptolemaïs waren plaatsen in Egypte, waar griekse emigranten zich vestigden. De Egyptenaren zelf bleven het Egyptisch als moedertaal gebruiken.

Het was een multiculturele samenleving, van een koloniaal type, waarin de twee groepen, Grieks-Macedonische bovenlaag en gehelleniseerde Egyptenaren (tezamen een paar procent van de bevolking) aan de ene kant, de niet-gehelleniseerde Egyptenaren (de grote meerderheid van de bevolking) aan de andere kant, voor een groot deel langs elkaar heen leefden. Het feit dat de Ptolemaeïsche koningen de Egyptische priesterstand respecteerden en begunstigden, droeg in sterke mate ertoe bij dat er over het algemeen een situatie van wederzijdse verdraagzaamheid heerste.

De Ptolemeen hebben ontzettend veel gebouwd aan Tempels ed. Veel oude Egyptische Tempels hebben ze herbouwd. Overal in het tegenwoordige Egypte kom je hun Tempels tegen. De Tempel van Horus in Edfu is zelfs een van de best bewaarde !

Afbeelding
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Sa-Bastet

Bericht door Sa-Bastet » ma 03 dec 2007, 14:42

soms vraag ik me af of de Ptolemaeën, de vele grote Griekse hofintriges,affaires, complotten mee brachten. Dit soort dingen kwamen namelijk in de Griekse beschaving, door hun gehele geschiedenis voor. In Egypte kwam dit ook wel voor, maar voor zover bekend niet op zo'n grote schaal als bij de Grieken. In élke regeerperiode van élke Ptolemaeër komt moord voor! Moord tussen verschillende leden van het hof, maar ook moorden op de heersers zelf zoals op Ptolemy XI,XIV en XV. Ik dacht zelfs dat het grootste deel van de Ptolemaeën, was omgekomen door moord! (het zou me ook niet verbazen als ze allemaal door moord om het leven waren gekomen)

nefer i chet

Bericht door nefer i chet » ma 03 dec 2007, 21:22

Plol8, die een afstotelijk uiterlijk had, was in de ban geraakt door zijn nicht, Cleopatra. (de dochter van zijn zuster-vrouw Cleopatra)Zo werden moeder en dochter, respectievelijk zuster en nicht van Ptolemaus ,elkaars medekoninginnen, Cleopatra 2 en 3. Ze trouwde met hem op voorwaarde dat ze koningin zou worden. De eerste was geliefd omdat de regering van haar overleden echtgenoot Ptol6 als een stralende herinnering voortleefde.
De haat tegen Ptol8 werd zo groot dat hij naar Cypres vluchtte, met 2 kinderen en een kind van Cleopatra2.
Zijn paleis werd bestormd, maar de vogel was gevlogen.
In Egypte regeerde nu zijn zuster (eerste echtgenoot) Cleopatra 2.
In een vlaag van woede vermoordde Ptol8 zijn eigen zoon, het kind van Cleopatre2. en stuurde zijn in stukken gesneden lichaam als verjaardagscadeau naar de heerseres van Egypte, Cleopatra 2, zijn zuster en eerste echtgenoot

Lekkere jongens, die ptolemaeen

Sa-Bastet

Bericht door Sa-Bastet » di 04 dec 2007, 11:55

zo kom je maar weer terug op mijn statement... vol misdaad en misleiding zit die hele periode! :roll:

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Bericht door Thoetmosis XII » di 04 dec 2007, 20:58

Het Egyptische volk zal in die tijd wel vol trots naar 'de Gouden Eeuw' van de 18e en 19e dynastie hebben teruggekeken...

Het zijn trouwens ook de Ptolemaëen die Egypte hebben verloren aan de Romeinen...
Stel dat Thoetmosis III of Ramses II toen regeerde, zou Egypte dan wél stand hebben kunnen houden tegen de Romeinen?? Of misschien waren het dan wel de Egyptenaren die de Romeinen versloegen en hun rijk veroverde??
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

neferaten
Site Admin
Berichten: 2454
Lid geworden op: za 27 nov 2004, 17:24

Bericht door neferaten » di 04 dec 2007, 22:24

das echt ziek zeg ! :shock:

@ Sa: nu je het zegt..het kwam daar indd erg vaak voor :?
Nefertiti - The beautiful one has come....

Sa-Bastet

Bericht door Sa-Bastet » wo 05 dec 2007, 10:05

Het zijn trouwens ook de Ptolemaëen die Egypte hebben verloren aan de Romeinen...
Stel dat Thoetmosis III of Ramses II toen regeerde, zou Egypte dan wél stand hebben kunnen houden tegen de Romeinen?? Of misschien waren het dan wel de Egyptenaren die de Romeinen versloegen en hun rijk veroverde??


Dat lijkt me niet erg waarschijnlijk, Thoet :wink: de Grieken waren op militair gebied véél beter georganiseerd dan de Egyptenaren. En vergeet het dat het niet zómaar een stel Grieken waren die Egypte voor het eerst veroverden, het was Alexander de Grote. Egypte was nooit een partij geweest voor Alexander aangezien Alexander grote gebieden veroverden en een Rijk creeërde wat na zijn tijd nooit meer (zelfs niet door de Romeinen) werd geëvenaard. Voordat Alexander naar Egypte kwam, versloeg hij namelijk de Perzen bij Gaugamela, waarmee het Perzische Rijk, wat toen al een paar honderd jaar de wereldmacht was, instortte. En ook de Perzen waren véél beter militair georganiseerd dan de Egyptenaren. Een tijd lang is Egypte ook slechts een provincie geweest van het enorme Perzische Rijk.

Dus ik denk niet dat de Egyptenaren de Romeinen óf de Grieken hadden kunnen verslaan of weerstaan. Alle grote beschavingen hebben hun specialiteiten gehad. Zo waren de Egyptenaren meesters van de bouwkunst, de Grieken hadden hun filosofie en de Romeinen hadden hun militaire strategieën. Kijk maar hoeveel opstanden er waren in de Romeinse tijd in de door hun veroverde steden. Dit kwam omdat de Romeinen goed waren in verovering, maar waren minder bekwaam in het opbouwen en onderhouden van een Rijk. Het Romeinse Rijk is daarom qua duur ook niets vergeleken bij de Egyptische beschaving. De Romeinen waren veroveraars en dat waren de Egyptenaren nou eenmaal niet echt. Natuurlijk hebben ze Nubië en delen van Palestina en de Levant veroverd, maar dat kwam door slechts een paar Farao's die strategisch wat meer uitblonken. Net als Alexander dus.

Kortom: Had Egypte de Grieken of Romeinen kunnen verslaan of weestaan ? Nooit!

whoah, mijn eerste lange post in tijden haha :)

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Bericht door Nofret » wo 05 dec 2007, 11:06

In de tijd waar jij het over hebt, dat Egypte steeds door anderen veroverd werd, was het land al een lange tijd verzwakt en lag de echte Farao Tijd al een eind achter de rug.

In de tijd van de Farao's zelf, om even in het Nieuwe Rijk te blijven, bv Horemheb, Toetmoses I- III, Ramses II - III, waren de legers prima georganiseerd en kunnen met glans de vergelijking met het latere griekse leger prima doorstaan !! :)
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Sa-Bastet

Bericht door Sa-Bastet » wo 05 dec 2007, 12:29

Ik denk niet dat je alleen moet kijken naar het Nieuwe Rijk. Zeker niet als je zo'n vergelijking maakt, want nu vergelijk je de beste periode van de Egyptische geschiedenis met de algemene geschiedenis van de andere landen. Neem dan ook de topperioden en koningen van die landen zoals Philippus en Alexander de Grote van Macedonië, of Naram-Sin van Babylonië, of Xerxes van Perzië. Je kunt het Nieuwe Rijk niet aanduiden als ''dé tijd van de Farao's zelf''...het Nieuwe Rijk is een bloeiperiode en geen maatstaaf voor de algehele Egyptische geschiedenis :)

en het feit blijft dat als je dus kijkt naar de algehele geschiedenis, Egypte géén veroveringsrijk is :)

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Bericht door Nofret » wo 05 dec 2007, 12:41

het Nieuwe Rijk heb ik even als voorbeeld genomen, zoals ik al opmerkte, er zijn diverse Farao's geweest in de geschiedenis van het Faraonische Rijk , het Nieuwe Kingdom is het bekenst bij de meesten :)

En het Nieuwe Kingdom was dus niet de enige bloei periode, helaas weten daar maar weinig mensen wat vanaf :?
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Bericht door Thoetmosis XII » wo 05 dec 2007, 20:12

De Oude Egyptenaren moesten in militair opzicht inderdaad hun meerdere erkennen in de Romeinen.
Maar zoals Sa-Bastet al zei, op tal van andere gebieden deden de Egyptenaren zeker niet onder voor de Romeinen.
Bouwkunst, zoals je al zei. Maar kennis/wetenschap waren ook zeer hoogontwikkeld bij de oude Egyptenaren. Egypte was niet voor niets 'het land der wijsheid'.
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

Gebruikersavatar
hans.hutting
Vizier
Berichten: 1828
Lid geworden op: zo 21 mei 2006, 11:48

Bericht door hans.hutting » wo 05 dec 2007, 21:51

en denk ook dat ze veel dingen van de egyptenaaren overgenoomen hebben en hun nu met die eer strijken zo als wiskundige dingen terwijl het getal ppi 3,15 ofzo tog echt egyptisch is
Nehes,Nehes Nehes Nehes em Hotep Nehes em neferu Nebet hotepet Weben en hotep Weben en Neferu Nutjert en ankh Nefer em pet Pet em hotep Ta em hotep Nutjert sat Nut Sat Geb, merit Ausar Nutjert asha renu Anekh brak Anekh brak Tu a atu Tu a atu Nebet Aset

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Bericht door Thoetmosis XII » vr 07 dec 2007, 21:30

Dit is het getal pi ietwat exacter:

Pr-ramssw-M3,14159265358979323846264338327
950288419716939937510582097494459
230781640628620899862803482534211706798
2148086513282306647093844609550582231725
594081284811174502841027019385211055596446
229489549303819644288109756659334461284
756482337867831652712019091
rj-Jmn
:lol: :lol:
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

nefer i chet

Bericht door nefer i chet » vr 07 dec 2007, 22:20

Ik ken het al bijna van buiten :D

Gebruikersavatar
hans.hutting
Vizier
Berichten: 1828
Lid geworden op: zo 21 mei 2006, 11:48

Bericht door hans.hutting » zo 09 dec 2007, 17:52

hahaha jah hihi maaar het is wel iets wat de egyptenaar bedacht heeft

wat ik wel vind bij deze pirioden zommige dingen zij schiterend gemaakt zo egyptische anderen dingen denk je echt van uuuu oke ? :roll: :roll:
Nehes,Nehes Nehes Nehes em Hotep Nehes em neferu Nebet hotepet Weben en hotep Weben en Neferu Nutjert en ankh Nefer em pet Pet em hotep Ta em hotep Nutjert sat Nut Sat Geb, merit Ausar Nutjert asha renu Anekh brak Anekh brak Tu a atu Tu a atu Nebet Aset

Sa-Bastet

Bericht door Sa-Bastet » ma 10 dec 2007, 10:00

Dat is zo :) maar zullen we even on-topic blijven ? :P

Gebruikersavatar
hans.hutting
Vizier
Berichten: 1828
Lid geworden op: zo 21 mei 2006, 11:48

Bericht door hans.hutting » ma 10 dec 2007, 17:19

dat is de egyptiesche kunst uit dezen tijd tog ?
Nehes,Nehes Nehes Nehes em Hotep Nehes em neferu Nebet hotepet Weben en hotep Weben en Neferu Nutjert en ankh Nefer em pet Pet em hotep Ta em hotep Nutjert sat Nut Sat Geb, merit Ausar Nutjert asha renu Anekh brak Anekh brak Tu a atu Tu a atu Nebet Aset

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Bericht door Thoetmosis XII » di 11 dec 2007, 20:50

Thoetmosis XII schreef:Dit is het getal pi ietwat exacter:
Pr-ramssw-M3,14159265358979323846264338327
950288419716939937510582097494459
230781640628620899862803482534211706798
2148086513282306647093844609550582231725
594081284811174502841027019385211055596446
229489549303819644288109756659334461284
756482337867831652712019091rj-Jmn

:shock: :shock: :shock: :shock:
Wie heeft dat Pr-ramssw-M en dat rj-Jmn toegevoegd??
:shock: :shock: :shock: :shock:
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

neferaten
Site Admin
Berichten: 2454
Lid geworden op: za 27 nov 2004, 17:24

Bericht door neferaten » di 11 dec 2007, 20:52

Don't look at me I'm innocent Afbeelding
Nefertiti - The beautiful one has come....

Plaats reactie

Terug naar “21e Dynastie en Verder”