'Cleopatra biedt tijdloze intrige'

21e Dynastie en de latere Dynastien

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

'Cleopatra biedt tijdloze intrige'

Bericht door Thoetmosis XII » do 23 apr 2009, 18:09

Wereld - 22 april 2009
Cleopatra biedt tijdloze intrige
Radarscans geven binnenkort uitsluitsel over laatste rustplaats

Na eeuwen zoeken zeggen archeologen in Egypte de tombe van de legendarische Egyptische koningin Cleopatra en haar geliefde Marcus Antonius te hebben ontdekt.
Broederstrijd, liefde en zelfmoord; het verhaal van Cleopatra en Marcus Antonius is een tijdloze intrige. Met de vondst van het graf van het paar lijkt het laatste hoofdstuk in het veelvuldig verfilmde en geromantiseerde epos dichtbij. En dat verkoopt.
De opgraving van een handjevol munten, tien mummies en een masker brengt na een eeuwenlange zoektocht eindelijk duidelijkheid over de laatste rustplaats van de legendarische koningin van Egypte en de Romeinse generaal. Althans dat beweert Egyptoloog en archeoloog Zahi Hawass, het hoofd van de Raad voor Oudheden in Egypte, die de romantiek rond het meer dan tweeduizend jaar oude epos inzet om Egypte op de kaart te zetten.
Hawass noemt het al voorzichtig ’de vondst van de eeuw’, geheel conform zijn talent om de media te bespelen, en maakt net zo makkelijk de vergelijking met de ontdekking van de graftombe van Toetanchamon in 1922. Zijn collega’s, onder wie de Dominicaanse archeologen die verantwoordelijk zijn voor de opgraving, zijn voorzichtiger in hun uitspraken dan Hawass, die tot frustratie van veel vakgenoten ’er altijd met de eer vandoor gaat’, aldus een Egyptische archeoloog die niet met zijn naam in de krant wil. Maar deze keer zou hij best gelijk kunnen hebben, bevestigt de archeoloog, verwijzend naar het bewijsmateriaal.
De munten met de afbeelding van de Egyptische koningin (wier legendarische schoonheid de afgelopen jaren in twijfel werd getrokken, maar die door de munten wordt bevestigd) en het masker (waarvan de spleet in de kin het vermoeden wekt dat deze aan Antonius zou toebehoren) zijn niet de enige aanwijzingen dat het graf aan hen toebehoort. „De locatie, de aan de godin Isis gewijde tempel van Toposiris Magna in de buurt van Alexandrië, is ook logisch”, gaat de archeoloog verder. „Het was de heiligste tempel in die tijd. We hebben altijd al vermoed dat het graf in de buurt moest liggen.”
Na de verloren slag bij Actium (31 voor Christus) – een gevolg van de machtsstrijd na de dood van Julius Caesar, met wie Cleopatra ooit een verhouding had – pleegde het stel zelfmoord om uit handen van de Romeinen te blijven. Antonius gebruikte zijn zwaard, Cleopatra liet zich bijten door een giftige slang. De heilige locatie van het graf zou volgens Hawass de beste manier zijn geweest om schending te voorkomen.
De vondst van tien mummies in graven rondom de tempel is misschien wel de meest essentiële aanwijzing dat er een belangrijk persoon onder de resten van de tempel ligt. Net als in Faraonische tijden liet een koning zich omringen door de graven van edelen. De aanwezigheid van de tombes brachten Hawass ertoe een radarscan te maken van de tempel, waarbij enkele kamers en een gangenstelsel onder de tempel werden blootgelegd.
Wat men daar zal aantreffen, blijft nog een paar maanden spannend. De opgravingen moeten op zich laten wachten, niet alleen vanwege de verzengende hitte maar ook omdat de tempel in de buurt van het zomerverblijf van de Egyptische president Mubarak ligt.
Deze week zal een volgende scan echter uitsluitsel moeten geven of het graf daadwerkelijk toebehoort aan Cleopatra. Haar dood betekende het einde van de Grieks-Ptolomeïsche dynastie in Egypte, maar zou tevens het tijdperk van Hawass in Egypte kunnen bevestigen.

Met een hoed als Indiana Jones en nooit zonder camera bij de hand, regeert Zahi Hawass (60) over de onuitputtelijke archeologische schatten van Egypte. Hij claimt elke vondst, soms tot chagrijn van de archeologen die er maanden voor in het zand moesten wroeten.
Maar hij doet het in stijl, gebruik makend van zijn charme en de fascinatie in het buitenland voor de lange geschiedenis van Egypte. En als er gaten zijn in de geschiedenis vult hij die graag op met verhalen, puttend uit zijn indrukwekkende kennis van de Faraonische tijd, desnoods aangevuld met fictie.
Zijn vijanden noemen hem een charmeur, een showman of zelfs een charlatan, maar iedereen geeft – soms schoorvoetend – toe dat Hawass wonderen verricht voor de archeologie en het imago van Egypte.
De energieke Hawass vecht op vele fronten.
Hij schrijft boeken, of zet althans zijn naam op de omslag, maakt documentaires, opent nieuwe musea, en zet zich in voor de restauratie van monumenten uit alle tijdperken van de geschiedenis.
Vorig jaar riep hij een copyright uit over het gebruik van de bekende Egyptische monumenten als de piramides en de sfinx.
Daarnaast zet Hawass zich met succes in voor de teruggave van geroofde oudheden, en heeft hij na enkele geslaagde acties nu zijn zinnen gezet op de buste van Nefertiti in Berlijn en de Rosetta-steen in Londen.
Zijn verrichtingen zijn te volgen op zijn website http://www.drhawass.com.


Bron: http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article2737453.ece/Cleopatra_biedt_tijdloze_intrige_.html
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

nefer i chet

Re: 'Cleopatra biedt tijdloze intrige'

Bericht door nefer i chet » do 23 apr 2009, 19:44

Ik weet dat sommigen de tijd van Cleopatra als niet egyptisch beschouen.
Ik denk daar anders over, omdat de egyptische oude gebruiken ook in die tijd nog gehandhaafd bleven

Gebruikersavatar
hans.hutting
Vizier
Berichten: 1828
Lid geworden op: zo 21 mei 2006, 11:48

Re: 'Cleopatra biedt tijdloze intrige'

Bericht door hans.hutting » do 23 apr 2009, 21:20

nou het is natuurlijk wel een leuke ondekking als het zo is als hawass beweerd en supper speciaal maar of het nu de mummie van een of anderen geintegreerde romein is of cleopatra gaat mijn hart niet sneller kloppen (oke ietsje dan)
Nehes,Nehes Nehes Nehes em Hotep Nehes em neferu Nebet hotepet Weben en hotep Weben en Neferu Nutjert en ankh Nefer em pet Pet em hotep Ta em hotep Nutjert sat Nut Sat Geb, merit Ausar Nutjert asha renu Anekh brak Anekh brak Tu a atu Tu a atu Nebet Aset

Plaats reactie

Terug naar “21e Dynastie en Verder”