Hyksos

Onder deze periode vallen de Dynastien 13 tot en met 17.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Hyksos

Bericht door Nofret » vr 18 aug 2006, 15:23

Hyksos

De Hyksos is de benaming voor de bevolkingsgroepen uit Klein-Azië die op het einde van het Middenrijk (ca 1800 v.Chr.) Egypte binnenvielen. Pas na meer dan 250 jaar kwam er een einde aan hun overheersing van Neder-Egypte onder de koning Kamose. In de lijsten van Manetho zijn er drie Hyksos-dynastieën: de XIVe Dynastie, de XVe Dynastie en de XVIe Dynastie.

Afkomst

De term Hyksos is afkomstig van het Egyptische 'Hekaoe-khasoet' of 'leiders van de vreemde landen'. Daarnaast werden ze ook aangeduid als amoe, wat Aziaten betekent. Ze spraken waarschijnlijk een Semitische taal wat het onderzoek op hun namen (vb. Joam, Jakbaal,...) bevestigt. Ze waren samengesteld uit verschillende bevolkingsgroepen en waren vooral van Semitische origine. Ze waren afkomstig uit Klein-Azië en waren in beweging gekomen door het binnendringen van de Indo-Europeanen.

Invasie

Als we Manetho moeten geloven was de invasie van de Hyksos een zeer gewelddadige waarbij de Hyksos erg gewelddadig en wreed optraden tegen de Egyptische bevolking. Tegenwoordig is men echter zeer sceptisch hiertegen, mede doordat Manetho veel later schreef en er van hem enkel citaten zijn overgeleverd (o.a. in de werken van Flavius Josephus. Waarschijnlijk waren de Hyksos aanvankelijk vreedzaam het rijk binnengesijpeld mede doordat de koninklijke macht afnam en het daardoor gemakkelijker was om de delta binnen te dringen. Rond 1730 v. Chr. moet er toch een invasie hebben plaatsgevonden waarbij ze een sterk rijk stichtten in de Nijldelta met als hoofdstad Avaris. Ze controleerden aanvankelijk het rijk tot de eerste cataract, maar verloren al snel de controle in het zuiden, waar een heroveringspolitiek begon.

Hyksos-regering

Geleidelijk namen ze de Egyptische cultuur over: ze namen het schrift, de titulatuur en de godsdienst over. Belangrijk is hun verering van Seth en de introductie van Astarte en Anat, twee godinnen van Syro-Palestijnse origine. Ze stonden in tegenstelling tot de Egyptenaren vrij open voor andere gebieden en hun handelsrelaties reikten erg ver. Ze hadden heel goed contact met de Minoïsche beschaving wat we erg goed zien in de Minoïsche muurschilderingen in het paleis van Avaris. Ook hadden ze waarschijnlijk een alliantie met de koningen van Kerma in Nubië tegen het zuiderlijke rijk van Thebe.

Einde van de hyksos

De Thebaanse dynastie werd steeds sterker mede doordat ze gebruik maakten van de nieuwe technologie van de Hykos (strijdwagens en cavalerie). Onder Seqenenra Taa II, de vader van Kamose begon de strijd tegen de Hyksos, maar hij sneuvelde mogelijk in een veldslag. Zijn zoon is echter de grote heroveraar en hij slaagde erin het grootste deel van Egypte te heroveren. Enkel Avaris bleef in handen van Apepi. De opvolger van Kamose, Ahmose slaagde er echter in om de stad in te nemen en hij achtervolgde de Hyksos tot in de Levant.

Gevolgen

De inval van de Hyksos kan niet omschreven worden als een ramp, maar eerder een stimulus voor een slapend rijk. Door hun inval werd de geslotenheid van Egypte doorbroken en op militair vlak werden het paardenspan en bronzen wapens geïntroduceerd. We zien dat na de herovering van Egypte door Kamose, Egypte een ongekende bloei zal kennen onder de XVIIIe Dynastie.
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/



nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Gebruikersavatar
hans.hutting
Vizier
Berichten: 1828
Lid geworden op: zo 21 mei 2006, 11:48

Bericht door hans.hutting » vr 18 aug 2006, 17:16

dus het heeft egypte wel goed gedaan al denk ik wel dat ze ook een vruitgang hadden geboekt zonder hun maar wel mider
Nehes,Nehes Nehes Nehes em Hotep Nehes em neferu Nebet hotepet Weben en hotep Weben en Neferu Nutjert en ankh Nefer em pet Pet em hotep Ta em hotep Nutjert sat Nut Sat Geb, merit Ausar Nutjert asha renu Anekh brak Anekh brak Tu a atu Tu a atu Nebet Aset

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Bericht door Nofret » vr 18 aug 2006, 20:40

Nog een stukje over de Hyksos:

Egypte XVe Dynastie

De vijftiende dynastie van Egypte bestond niet uit inheemse Egyptenaren, maar uit vorsten van de hekaw-khasut, de hoofdlieden van vreemde landen.

De Griekse vorm van deze naam is Hyksos. Deze vreemdelingen waren Semieten die zich via de Sinaï geleidelijk in de Delta gevestigd hadden. Onder Sobekhotep IV namen zij het gezag over in de stad Avaris en vandaaruit breidden zij over een periode van zo'n vijftig jaar hun invloedsfeer uit tot aan Heliopolis. Hoewel zij nooit het zuiden geheel in handen kregen, wisten zij wel via de woestijn en de oases daar contact te leggen met de Nubiërs van Kerma, die hun bondgenoten werden. De inheemse vorsten van het zuiden (de zeventiende dynastie in Thebe zaten daarom ingeklemd.

De Hyksosvorsten regeerden Egypte op deze manier ongeveer een eeuw lang en hoewel zij later als een grote ramp voor het land beschreven werden, ging het eigenlijk best goed met Egypte. De vijftiende dynastie was een tijd van innovatie en vreedzaam samenleven van Aziaten en inheemsen. De koningen van deze tijd waren verwoede bouwheren, zij bevorderden de Egyptische literatuur en door hun toedoen begon de tot dan toe vrij gesloten Egyptische cultuur zich wat meer open te stellen voor invloeden van buitenaf.

Lange tijd heerste er vrede tussen Avaris en Thebe. Aan het eind van de regering van Apophis I begonnen de zuidelijke vorsten echter een campagne om de Hyksos te verdrijven. Uiteindelijk slaagden zij daarin.
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/



nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Gebruikersavatar
hans.hutting
Vizier
Berichten: 1828
Lid geworden op: zo 21 mei 2006, 11:48

Bericht door hans.hutting » vr 18 aug 2006, 22:48

maar een campanje net zo als dat tegenwoordig word gedaan dat denk ik tog niet of wel ?
Nehes,Nehes Nehes Nehes em Hotep Nehes em neferu Nebet hotepet Weben en hotep Weben en Neferu Nutjert en ankh Nefer em pet Pet em hotep Ta em hotep Nutjert sat Nut Sat Geb, merit Ausar Nutjert asha renu Anekh brak Anekh brak Tu a atu Tu a atu Nebet Aset

PahefimTjaat

Bericht door PahefimTjaat » do 31 aug 2006, 19:47

Soms denk ik de muziek van Asie ook een beetje afstamt uit de tijd van de hyksos bezetting, omdat als je de coptische muziek hoort vs asia hebben ze soms een zelfde ritme, bla bla bla

Ik denk dat ze volgens een boek die ik heb gelezen , zachtjes maar hard, Egypte zijn binnen gekomen,

hmmm... Zoveele vragen ...

Plaats reactie

Terug naar “Tweede Tussen Periode / Second Intermediate Period.”