Nieuwe Rijk

Uit deze Periode is veel informatie overgebleven.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
cleopatraa

Nieuwe Rijk

Bericht door cleopatraa » zo 25 mei 2008, 14:08

Het Nieuwe Rijk staatkundig:

Ahmose verdreef de Hyksos uit Egypte en bracht het land weer onder een heerser. Zo kwam de Thebaanse dynastie terug aan de macht. De begin periode van de 18e dynastie wordt vooral gekenmerkt door het bepalen van de Egyptische grenzen. Er was veel expansie zo werd Nubië terug veroverd maar ging men ook meer richting Azië. Door dit veroveren werd Egypte een wereldmacht. Dit ondanks het feit dat het gebied buiten de Nijldelta eigenlijk niet bestuurd werd maar het bestuur werd overgelaten aan lokale heersers. Wel gecontroleerd door ‘adviseurs’. Dit vooral om de handelsroutes te controleren en beheersen.

Na het verdrijven van de Hyksos werd de organisatie van het land onder het bestuur van Ahmose en Amenhotep I hervormd. De coördinatie van het bestuur werd anders maar ook de wetgeving en de kalender. De Cultus rondom de goden maar ook de Koninklijke familie werd veranderd maar daarover meer bij .

Nieuwe Rijk en economie:
Tijdens het Nieuwe Rijk moest er echter eerst weer opgebouwd worden. Dit omdat het land natuurlijk in oorlog was geweest en daarmee ook de economie verminderd was. Maar daarna ging het al gauw over in uitbreiding naar andere gebieden om daar ook grondstoffen vandaan te halen. Ook werden er weer expedities naar Poent georganiseerd (Hatshepsut). Verder is de economische situatie alleen maar meer opgebloeid.

Nieuwe Rijk en militair:
De 17e dynastie gebruikte al materialen die de Hyksos hadden geïntroduceerd tegen hen. Deze materialen zijn niet meer uit beeld verdwenen en werden nog steeds in oorlogsvoering gebruikt enkele eeuwen later. Zo was het paard met de strijdwagen niet meer uit het beeld te krijgen en ook de nieuwe boog en bijl werden nog heel lang gebruikt.

Andere veranderingen in het leger van het Nieuwe Rijk is dat Egypte nu een beroepsleger kreeg in plaats van dienstplichtige boeren. De edelen bleven officieren maar kregen nu ook als taak om de strijdwagens te besturen. Maar het was nu ook mogelijk om te promoveren op grond van verrichte diensten. Zo was het dus mogelijk voor een gewone soldaat om een bepaalde status te bereiken en zo gezien te worden als een edele.

Ook bleef Egypte gebruik maken van huurlingen. Nubiërs kwamen weer in beeld als zijnde huurlingen omdat Nubië weer terug veroverd werd en weer ingelijfd in Egypte.

In de buurt van de grens tussen Egypte en de Sinai kwamen er nu ook verdedigingslinies. Deze bestonden vooral uit een rij met forten die de weg naar Egypte bewaakten en controleerden. Dit werd op meer plekken in en rondom Egypte gedaan zodat het land niet meer zomaar over genomen kon worden maar dat de leiders gauw genoeg in de gaten zouden hebben als er iets zou gebeuren en hier op konden reageren.

Pantheon na Hyksos:
Toen de Hyksos waren verdreven kwam een familie uit Thebe weer aan de macht. In Thebe stond de god Amon aan het hoofd van het Pantheon. Toen de Thebanen aan de macht kwamen werd deze god dan ook tot oppergod van Egypte benoemd. Dit werd ook versterkt door de vele tempels die werden gebouwd in opdracht van de heersers om zo zijn goddelijke voorouders, Amon, Horus en Ptah te eren. De tempel van Thebe, Karnak, werd ook steeds meer uitgebreid. De Amoncultus werd hier heel goed onderhouden en de tempels kregen belangrijke taken waaronder het beheren van het goud uit het zuiden. Zo kregen deze tempels en priesters steeds meer invloed en macht. Tijdens de heerschappij van Amenhotep IV/ Echnaton werd dit veranderd. Er werd zelfs een nieuwe hoofdstad gebouwd en er werd verplicht dat er alleen maar 1 god vereerd mocht worden; de Aton. Maar toen deze farao van het toneel verdween en de jongen Toetanchamon aan de macht kwam werd alles algauw weer terug gehaald naar het oude. Dit gebeurde ook onder druk van de priesters. Er ontstond na de Hyksos ook steeds meer en meer een cultus rond de Koninklijke familie. Zo werden ze afgebeeld als goden en werd hun goddelijke afstamming benadrukt in tempels. Zo zou Hatshepsut de dochter van Amon zijn. Dit wordt verteld in haar tempel in Deir el Bahari. De farao was de levende Horus op aarde en was zowel bemiddelaar tussen de mens en de goden als wel zelf een god.

Begrafenisgebruiken na Hyksos:
Toen de Hyksos verdreven waren bleef de traditie bestaan om grafgiften met hun doden mee te geven. De dode kreeg ushabti’s, eten, wapens, amuletten enz. met zich mee. Vanuit deze periode, Het Nieuwe Rijk, zijn nog veel meer mummies bewaard dan vanuit het Middenrijk. De kennis die we vandaag de dag over mummificatie hebben, hebben we grotendeels ontleent aan onderzoeken op mummies uit die periode . En dan met name de Koninklijke mummies omdat deze met de grootste zorg behandeld werden. Vanaf het Nieuwe Rijk wordt er standaard alle organen van de dode verwijderd, gedroogd en in canopen gedaan. Dit zijn potten die de namen dragen van de vier Horus-zonen die de ingewanden moesten bewaken. Deze waren: Amset, Doeamoetef, Hapy en Kebehsenoef. Iedere canope zag er anders uit en had een andere functie. Ook stond iedere canope in verbinding met een andere godin en verwezen ze naar een windrichting. Dit is even weergegeven in de volgende tabel.

zoon Horus kop godin orgaan windrichting
Amset man Isis lever noord
Doeamoetef jakhals Neith maag oost
Hapy baviaan Nephtys longen zuid
Kebehsenoef havik Selket darmen west

Figuur 18: CanopenDe farao’s lieten zich in deze tijd begraven in
Tijdens het Nieuwe Rijk werden ook voor het eerst graven gemaakt in het overbekende Vallei der Koningen waar ook het graf van de jonge farao Toetanchamon gevonden is in 1922. Waarschijnlijk gebeurde dit de eerste keer onder leiding van Thoetmozes I maar de oude Egyptenaren zagen zelf Amenhotep I als de stichter. Hij zou ook het arbeidersdorp, Deir el Medina, hebben gesticht. Maar aangezien Thoetmoses I er ook begraven is en hij eerder geregeerd en geleefd heeft is het aannemelijker dat hij begonnen is met de graven in de vallei. Feit is in ieder geval dat er vanaf het Nieuwe Rijk koningen werden begraven in de vallei ten westen van Thebe/Luxor. De laatste farao die in deze vallei begraven was tijdens de 20e dynastie. Waarschijnlijk was de laatste farao die zich aan deze traditie hield Ramses XI.

Tempels in het Nieuwe Rijk:
In het Nieuwe Rijk kwamen de tradities uit het Middenrijk weer naar boven. Zo werden er weer vele tempels uit steen gebouwd en zijn er meerdere dodentempels van farao’s bekend. Zo heb je het Ramesseum van Ramses II en de tempel van Hatsjepsoet in Deir el Bahari in Medinet Haboe staat de tempel van Ramses III. Maar er zijn er nog veel meer. Eigenlijk was de situatie qua tempel bouw redelijk hetzelfde als in het Middenrijk. Er werden in de buitengebieden als Nubië tempels gebouwd. In dit opzicht is er na het verdwijnen van de Hyksos weer sprake van een zekere continuïteit.

Gebruikersavatar
scarabee
Farao
Berichten: 3554
Lid geworden op: do 17 jul 2008, 19:23

Re: Nieuwe Rijk

Bericht door scarabee » za 26 jul 2008, 21:14

Heel graag zou ik wat meer willen weten over Seti I. Hij was de zoon van Ramses I en koningin Sitre. Zijn troonnaam was Menmaatre. Ik heb al veel op internet gekeken, maar het zijn allemaal stukjes en beetjes. Ik zou zo graag eens een degelijk levensverhaal van hem willen hebben. Ook ben ik er intussen achter dat hij een "vechtertje" was, en overhoop lag met de Hittieten, waar zijn opvolger Ramses II eerst ook tegen vocht maar later een vredesverdrag mee tekende. Wie kan mij helpen aan eenvoudige feiten? Of misschien links naar sites? Ben wel al op Dynastiën vd Farao's geweest, maar zoals ik al zei is het allemaal erg weinig, of is er van deze Farao gewoon weinig bekend?
Rest mij nog één ding te zeggen: ik ben nog maar pas bezig op jullie forum, maar vind het ontzettend leuk! Ik ben al de hele week bezig om alle oude en nieuwe berichten door te spitten, en steeds weer ontdek ik nieuwe berichten. Ik moet wel zeggen, af en toe ben ik de weg een beetje kwijt, want het is wel erg uigebreid!
Nu ben ik ook niet zo'n enorme computervirtuoos, maar ik kan me aardig redden (en dat op mijn leeftijd! 4 jr geleden durfde ik niet eens naar een computer te kijken!!) Dus lieve Egypte-gekken probeer mij eens wat wijzer te maken over Seti I, dat zou ik erg waarderen... groetjes allemaal, ik ga nog ff een Donald Duckie lezen! <pc> <egypt>
Kijk ook eens op mijn Website: www.renedemila.123website.nl


Gebruikersavatar
scarabee
Farao
Berichten: 3554
Lid geworden op: do 17 jul 2008, 19:23

Re: Nieuwe Rijk

Bericht door scarabee » zo 27 jul 2008, 14:03

Heel erg bedankt, ik kan zeker even vooruit!
Als ik nog iets wil weten kan ik weer bij jullie terecht?? Ik zal van de week ook nog even in de bibliotheek duiken, maar dat is ook allemaal stukjes en beetjes, nooit een heel verhaal over één Farao (of het moet Toet zijn).
Alleen jammer dat het allemaal engels is, ééntje van wikipedia kon ik Nederl.aanklikken, maar in je moerstaal is het toch allemaal ff makkelijker!
Nogmaals bedankt! Scarabee <prima>
Kijk ook eens op mijn Website: www.renedemila.123website.nl

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Nieuwe Rijk

Bericht door Nofret » zo 27 jul 2008, 14:07

je kan altijd terecht met vragen, natuurlijk, vinden we juist erg leuk !! <happy>

Ja helaas is het meeste altijd in het engels, maar na een tijdje raak je er wel aan gewend, je kan ook een vertaler gebruiken, maar vaak wordt het een beetje raar vertaald, maar helpt wel een eind op weg;

http://nl.babelfish.yahoo.com/translate ... r=avbbf-nl
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Re: Nieuwe Rijk

Bericht door Thoetmosis XII » zo 27 jul 2008, 17:00

In het boek Kroniek van de Farao's staat ook het een en ander over Farao Sethi I, en in de 5-delige Ramses-serie van Christian Jacq speelt Sethi I ook een rol (al is dat boek voor een deel fictie/verzonnen).
De mummie van Sethi I is de best bewaarde koningsmummie, zijn graftombe (KV17) in de Vallei der Koningen wordt beschouwd als het mooiste koningsgraf van Egypte en de kunststijl uit zijn regeerperiode wordt door velen ook beschouwd als het hoogtepunt van de Egyptische kunst. Zeer gedetailleerde schilderingen/reliëfs in tegenstelling tot het ''vlugge'' werk van z'n opvolger...
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

Gebruikersavatar
scarabee
Farao
Berichten: 3554
Lid geworden op: do 17 jul 2008, 19:23

Re: Nieuwe Rijk

Bericht door scarabee » wo 30 jul 2008, 11:13

Bedankt Nofret en Thoetmosis XII, ik heb alle site's bekeken, en inderdaad: zo'n vertaalsite is 3x niets! Daar moet je ook weer een vertaling bij hebben! Dan maar even concentreren op het engels. Ik ben nu op zoek naar een landkaart die precies weergeeft hoe egypte er in de tijd van Seti 1 uitzag, mét de originele namen vd steden. Jullie zullen wel denken waar is dat mens mee bezig? Het zit zo: afgelopen week is mijn boek uitgegeven, en nu ben ik nog wel bezig met een ander verhaal, maar daarna wil ik een verhaal schrijven dat zich afspeelt in de tijd van Seti 1. Maar dan moet ik natuurlijk wel precies weten wáár hij gevochten heeft, en of zijn leger uit geronselde of uit vrijwillige soldaten bestond enz enz. Seti speelt in dat verhaal niet de hoofdrol, maar het gaat over een gewone boerenjongen die in zijn leger terecht komt. Dus Seti speelt alleen op de achtergrond, maar de plaatsen en feiten moeten natuurlijk wel kloppen. Overigens: mijn pas verschenen boek speelt zich af in het oude Babylonië, ook een zéér interresant onderwerp. Als je het misschien wil zien: de titel is: "Issa's Huis" geschreven onder de naam: René De Mila, ISBN nr: 978-90-484-0163-5 Het komt per 1 aug. op Bol.com, dus kan je even een kijkje nemen. (a.s.vijdag dus!! niet eerder!!)
Maar het schrijven bijft toch kriebelen, en aangezien het oude Egypte eigenlijk altijd mijn voorkeur heeft, laat ik mijn volgende boek in Egypte spelen. Dus: als er iemand zo'n landkaartje voor me heeft, met de orginele stedennamen dan houd ik me aanbevolen!
Groetjes maar weer, en tot schrijfs, Scarabee <egypt>
Kijk ook eens op mijn Website: www.renedemila.123website.nl

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Nieuwe Rijk

Bericht door Nofret » wo 30 jul 2008, 16:42

heb hier een kaartje met wat oude namen van plaatsen, kijk morgen even verder of ik nog iets heb :

Afbeelding
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Re: Nieuwe Rijk

Bericht door Thoetmosis XII » wo 30 jul 2008, 18:08

Er zijn geloof ik ''Atlassen van het oude Egypte'' (boeken) die helemaal gespecialiseerd zijn in plaatsen en hun namen. Atlas van het Oude Egypte van Baines & Málek bijvoorbeeld...
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

Gebruikersavatar
scarabee
Farao
Berichten: 3554
Lid geworden op: do 17 jul 2008, 19:23

Re: Nieuwe Rijk

Bericht door scarabee » do 31 jul 2008, 22:50

Oké, heb "atlas van het oude Egypte" ondertussen onderuit mijn boekenkast gehaald, ga er morgen nog even in neuzen!! Vaak is het zo, dat je al die boekenzooi gewoon in de kast hebt staan, maar het op de één of andere manier gewoon vergeet!! Ik ga straks (22 aug.) op vakantie, en wil dan alle gebeurtenissen, namen en feiten op een lijstje hebben staan, zodat ik mijn verhaaltje soepel kan laten glijden!! Als je bezig bent met een boek dan moet je alle informatie zó naar voren kunnen halen, anders geeft het ergernis en oponthoud. Overmorgen ben ik weer een stukje verder, en zal jullie verslag doen! Tot zover bedankt voor jullie steun! Jullie zijn schatten, en eigenlijk goud waard!! tussen 2 haakjes:wat is het gigantisch mooi weer hé? Ik zat vanavond in m'n achtertuin, lantaarntje aan...ik waande mij op het terras van het "Old cataract Hotel". Ik ga maar weer sluiten, ik ben een véééél te romantische ziel, en jullie zijn waarschijnlijk 2 hele nuchtere hollandse jongens. Alhoewel... als dat zo was, zouden jullie niet geïnterreseerd zijn in Egypte, het land met: "een ander licht" . Welterusten en tot mails!!! Scarabee <love>
Kijk ook eens op mijn Website: www.renedemila.123website.nl

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Nieuwe Rijk

Bericht door Nofret » vr 01 aug 2008, 8:28

Scarabee maak een apart topic aan in de babbelbox voor je, kijk maar ff <happy>

viewtopic.php?f=90&t=814434
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Plaats reactie

Terug naar “Het Nieuwe Rijk / New Kingdom”