Nubië. Kerma, Koesj en Meroë/Napata

Nubie heeft altijd een grote rol gehad in de Faraonische tijd. Na die tijd hebben er zelfs nog Nubische Farao's Egypte geregeerd.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Sobekhotep
Arbeider
Berichten: 122
Lid geworden op: za 18 jan 2014, 21:57

Nubië. Kerma, Koesj en Meroë/Napata

Bericht door Sobekhotep » za 04 apr 2015, 23:37

Ik heb mijzelf een tijdje ingelezen in het fenomeen "Nubië" dit omdat ik er behoefte had aan wat structuur. Ik houdt van structuur.

Egypte is verdeeld in het systeem van Dynastieën (dankzij Manetho en klassieke kopieerders die helaas ook fouten maakten). Egyptologen hebben de chronologie van Egypte in stukjes gehakt. Vroege tijd, Oude Rijk, 1e tussenperiode, Middenrijk, 2e tussentijd, Nieuwe RIjk, 3e tussentijd, late tijd en de Grieks-Romeinse tijd.

Het gebied Nubië (deels Egypte/Soedan) bestaat uit de volgende rijken.
- Pre Kerma periode (3500 tot 2500 v. Chr.)
- Koninkrijk Kerma, gecentreerd rond de stad "Kerma" en ook het eiland Sai. Dit bestond tussen 2500 tot 1500 v. Chr. Dat komt ruw overweg met het "Egyptische" Oude Rijk t/m Einde 2e tussentijd en begin van het Nieuwe Rijk.
Deze website: http://www.kerma.ch/index.php/index.php ... 42&lang=en geeft aan dat er vier chronologische perioden kunnen onderscheiden worden.
-- Vroege Kerma (2450 tot 2050 v. Chr.)
-- Midden Kerma (2050 tot 1750 v. Chr.)
-- Klassiek Kerma (1750 tot 1480 v. Chr.)
-- Laat Kerma (1480 tot 1450 v. Chr.) Laat Kerma werd ingenomen of geannexeerd door farao Ahmose I uit de 18e Dynastie. Dit omdat de koning van Kerma heulde met de Hyksos (of was het nou andersom). De stad Kerma werd verwoest en de koning werd naar alle waarschijnlijkheid gedood.

Nubië was een waardevol land vol met goud, handelsstromen uit Afrika met o.a. ivoor en die Nubiërs konden ook nog eens een potje schieten waardoor ze ook regelmatig werden ingehuurd als boogschutter. In Midden Kerma werden ook forten geplaatst bij Buhen en andere plaatsen om de handelsstromen veilig te stellen. Let wel, veilig zodat dit door de Egyptenaren kon worden gebruikt denk maar aan dat mooie goud. Voorbeeld van zo'n fort: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Buhen3.jpg
- Onderkoninkrijk Koesj (1500 tot 1070 v. Chr.). Het koninkrijk bestond tijdens het Nieuwe Rijk van het Oude Egypte (tot 21e dynastie). De macht in Nubië viel onder een onderkoning, de koningszoon van Koesj / onderkoning van Koesj. (meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Viceroy_of_Kush). Het centrum van macht lag de stad Meroë en in de stad Napata. Terwijl Egypte bezig was met de chaos van de 21e Dynastie (land verdeeld) kon Thebe maar moeilijk het gebied Nubië onder controle houden.
- Koninkrijk Meroë/Napata (1070 v. Chr. tot 350 na Chr.) zogezegd verminderde de greep van Egypte op dit gebied. Het concentreerde zich op de stad Meroë. Tijdens de interne verdeeldheid grepen de Koesjieten de macht in Egypte en werden de farao's van de 25e Dynastie. Ze lieten de diverse Sjesjonken, Osorkons (en andere Lybische heersers) knielen voor de koning. Er kwam strijd met de Assyriërs en de 26e Dynastie uit Saïs greep de macht. De Koesjieten uit Nubië bleven regeren in Nubië.

Tijdens het rijk maakten zij de Ptolemaëen mee en de Romeinen. Ze handelden met Afrika enerzijds en Azië (Mesopotamië, Perzië) anderzijds. Zij namen het gebruiken van Egypte over en maakten dit eigen. Osiris en Isis speelden een rol alsook Apedemak en de Amon van Nubië (Amon met een Ramskop). Onder de Romeinen werden er regeling afgesproken dat de Nubiërs ook naar het eiland Philae toe mochten om Isis te aanbidden.

Na de farao's van de 25e Dynastie bestond er behoefte om een eigen schriftsysteem te maken, ook dit werd geënt op het Hierogliefenschrift in 260 v. Chr. werd er een cursief schrift ontwikkeld.

In Egypte kennen we enkele koninginnen die farao's wilden worden, ik noem Meryneith, Hatsjepsoet en Cleopatra VII (ben ik iemand vergeten?). Eigenlijk was het in Egypte niet de bedoeling dat je als koningin ook farao werd. Klassieke bezoekers hadden een andere achtergrond. Hun vrouwen werden thuis opgesloten en moesten het huishouden doen en hadden verder geen rechten. Die klassieke bezoekers vonden Egypte maar een raar land waarin vrouwen recht hadden om zelf te kunnen handelen.
In Nubië bestond er de traditie dat ook vrouwen oorlog konden voeren. Vrouwen werden geregeld koningin zonder man naast zich.

Piramiden
Er is al het één en ander geschreven op dit forum over piramiden van Nubië. Ze zijn stijler en anders dan die van Egypte. Volgens http://en.wikipedia.org/wiki/Nubian_pyramids zijn er ongeveer 255 piramiden gevonden

In Nubië zijn er vier piramidenvelden.
- El-Kurru; waar de tombes van koningen Kashta, Pianki, Sahabak, Shabataka en Tanoetamani gevonden kunnen worden. Veertien piramiden voor koninginnen.
- Nuri; tombes van heersers van Nabata. 21 koningen en 52 koninginnen en prinsesn werden er begraven.
- Meroë (Begarawiah); meer dan veertig koninginnen en koningen werden er begraven.
- Gebel Barkal. (3 eeuw v. Chr. tot 0 v. Chr.): http://en.wikipedia.org/wiki/Jebel_Barkal#Pyramids

Wie nog zin heeft om door de aantekeningen van Karl Richard Lepsius heen te bladeren dan kan dat. Dit is de locatie: https://archive.org/details/denkmaelerausaeg34leps
In zijn aantekeningen staan ook hiero's, leuk voor de vertalers onder ons en informatie over Nubische tempels die door de bewoners of door die idiote Nasserdam weg zijn. Het is wel cursief Duits! *22
Walk like an Egyptian..

Sobekhotep
Arbeider
Berichten: 122
Lid geworden op: za 18 jan 2014, 21:57

Re: Nubië. Kerma, Koesj en Meroë/Napata

Bericht door Sobekhotep » za 04 apr 2015, 23:52

Walk like an Egyptian..

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Nubië. Kerma, Koesj en Meroë/Napata

Bericht door Nofret » zo 05 apr 2015, 9:44

Ja, het oude Nubie/Sudan is zeker boeiend, in ieder geval hadden ze het toen ook beter voor elkaar dan heden ten dage !!

Heb hier nog een boeiend stukje van het Carlos Museum:

http://carlos.emory.edu/PDF/Nubia_edu_material.pdf

Gelukkig zijn er wel diverse Tempels gered voor de Dam er kwam, maar het blijft natuurlijk eeuwige zonde wat er allemaal is verdwenen onder water. Er is in tegenstelling tot de tempels, maar 1 Tombe gered, die van Pennut, tegenwoordig te vinden t.o. Kasr Ibrim, de enige Tempel trouwens die niet verplaatst is, omdat die boven water bleef staan, gelukkig.

Afbeelding
Kasr Ibrim, hier zijn inscripties gevonden uit de 17e Dynastie, later is het overgenomen door de Kopten.

Afbeelding
Tombe van Pennut.
http://looklex.com/egypt/amada02.htm

Jammer genoeg zijn de monumenten die nog verderop liggen in de Soedan, lastig te bezoeken, want zeker de moeite waard ook !!

Afbeelding
The Amun Temple at Naga

Afbeelding

Verdere info en foto's:

http://www.zamaniproject.org/index.php/musawwarat.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Temple_of_ ... bel_Barkal

http://en.wikipedia.org/wiki/Naqa

http://www.egyptian-museum-berlin.com/f01.php
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Sobekhotep
Arbeider
Berichten: 122
Lid geworden op: za 18 jan 2014, 21:57

Re: Nubië. Kerma, Koesj en Meroë/Napata

Bericht door Sobekhotep » zo 05 apr 2015, 12:21

Die laatste twee plaatjes zijn leuk.
De sfinxen, of ramsbeelden heb ik eerder gezien op wikimedia. Erg mooi. Vraag mij dan ook af hoeveel sfinxbeelden in welke vormen of maten er nog zijn die specifiek aan één godheid is gericht. Deze is natuurlijk gericht aan Amon-Re uit Nubië.

En verder dat laatste afbeelding vind ik erg mooi. Mooi detail erin. Mooi mooi mooi. *08
Walk like an Egyptian..

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Re: Nubië. Kerma, Koesj en Meroë/Napata

Bericht door Thoetmosis XII » zo 05 apr 2015, 13:22

Is Fort Boehen (dat beroemde Egyptische fort in Nubië) niet uiteindelijk ook verzwolgen door het water?? *19
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Nubië. Kerma, Koesj en Meroë/Napata

Bericht door Nofret » zo 05 apr 2015, 13:49

Thoetmosis XII schreef:Is Fort Boehen (dat beroemde Egyptische fort in Nubië) niet uiteindelijk ook verzwolgen door het water??


Ja, helaas *19 Maar een Tempel is wel bewaard gebleven en staat in het Sudan National Museum:

http://www.pbase.com/bmcmorrow/sudannat ... m&page=all
Afbeeldingen onderaan.
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Plaats reactie

Terug naar “NUBIE”