HET NIEUWE RIJK / The New Kingdom

Uit deze Periode is veel informatie overgebleven.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

HET NIEUWE RIJK / The New Kingdom

Bericht door Nofret » vr 20 okt 2006, 18:41

Nieuwe Rijk

Het bestaan van de Egyptische oudheid is ingedeeld in drie rijken (het Oude Rijk, het Middenrijk en het Nieuwe Rijk) en drie tussenperiodes. Het Nieuwe Rijk gaat van ca. 1580 v. Chr. tot 1080 v. Chr.

Voordat het Nieuwe Rijk begon was het noorden van Egypte onderworpen aan de Hyksos. Het zuiden was in handen van de Egyptenaren. Kamose de laatste farao van de XVIIde dynastie zal zijn rijk verder uitbreiden tot Memphis.
Afbeelding

Zijn broer (?) Ahmose
Afbeelding

zal het werk afmaken en Avaris innemen en het Egyptische rijk weer verenigen. Onder hem zal het Nieuwe Rijk aanvangen.Ahmose I maakt het rijk dus één en breidt het zelfs uit in het noorden en het oosten.
Afbeelding


Bij het Nieuwe Rijk zullen de koninginnen
Afbeelding
Ahmose-Nefertari vrouw van Ahmose I
ook een grotere rol spelen. Vaak is de nieuwe farao een zoon van een concubine en zal hij huwen met zijn halfzus die van volmaakt bloed was. Hierdoor stonden deze vrouwen sterker in hun schoenen. Het grootste voorbeeld hiervan is Hatsjepsoet.
Afbeelding
Hatsjepsut, Relief in de Tempel van Deir el Bahari
Zij was de dochter van Tutmoses I Afbeelding

en was gehuwd met haar halfbroer Tutmoses II.
Afbeelding

Toen hij stierf werd zijn zoon Tutmoses III
Afbeelding

de opvolger. Deze was echter nog veel te jong en zijn stiefmoeder Hatsjepsoet trad op als regentes. Zij had het blijkbaar naar haar zin, want ze zal zich tot farao laten kronen en de regering van Tutmoses III in de weg staan. Onder haar zal een periode van vrede uitbreken en er komt een grote stimulatie in de kunst.

Als ze sterft zal Tutmoses III de naam van Hatsjepsoet verwijderen van de monumenten. (niet iedereen is het hier mee eens) Velen menen dat dit veroorzaakt was door een wrok omdat ze zijn regering in de weg stond, maar waarschijnlijk was het eerder om de uitzondering van een vrouwelijke farao te verwijderen (Egypte was nu eenmaal een conservatief land). Tutmoses III zal echter nog tientallen jaren kunnen regeren en hij wordt als één van de grootste farao's beschouwd. Onder hem wordt het rijk uitgebreid tot de Eufraat. Hij verslaat de Mitanni en de vorsten van Mesopotamië sturen hem tribuut. Op het binnenlands niveau stimuleert hij de kunst en bouwt talrijke tempels.
Afbeelding
Karnak Complex, Tempels van Toetmoses III

Zijn opvolgers Amenhotep II Afbeelding
en Tutmoses IV Afbeelding
volgen dezelfde lijn en voeren eveneens verschillende expedities. Het was een tijd van grote rijkdom en macht voor Egypte. Tegen de tijd van Amenophis III (1417–1379 v.Chr.) Afbeelding

was Egypte erg rijk geworden en deze laatste vorst hield zich veeleer bezig met binnenlandse zaken en religie (zonnegod Ra). Afbeelding


Amenhotep III werd opgevolgd door zijn zoon Amenhotep IV
Afbeelding

die zijn naam in Echnaton veranderde. Hij ging de hoofdstad naar een nieuwe stad verplaatsen en noemde deze Akhetaten.
Afbeelding
Achet-Aton
Samen met zijn nieuwe vrouw Nefertiti Afbeelding
concentreerde hij zich hier op de stichting van zijn nieuwe godsdienst en negeerde de wereld buiten Egypte. Dit stond diverse ondergrondse facties toe om zich te verenigen die niet gelukkig waren met zijn "nieuwe wereld". Een nieuwe godsdienst was iets dat nooit eerder in Egypte was voorgekomen.

Eerder kwamen de nieuwe goden mee en werden geabsorbeerd in de cultuur, maar geen god mocht oude goden verdringen. Echnaton, echter, vormde een monotheïstische godsdienst rond Aton. Afbeelding

De verering van alle andere goden werd verboden. Dit veroorzaakte interne onrust. Een nieuwe soort kunst werd geïntroduceerd, die naturalistischer was dan voorheen.
Afbeelding

Toen Echnaton stierf herleefde de cultus van de oude goden. In werkelijkheid waren zij nooit weggeweest, maar ondergronds gegaan.

In zijn plaats werd een ca 9-jaar oude jongen gekroond. Hij was niet in staat de zware last van het bestuur van dit grote land te dragen en zijn adviseurs namen de besluiten voor hem. Zijn naam was Toetanchaton
Afbeelding
maar met de heropleving van Amun werd hij anders genoemd: Toetanchamon. Één van de invloedrijkste adviseurs was Generaal Horemheb. Toetanchamon stierf terwijl hij nog een tiener was en werd door Ay ( een vroegere hogepriester van Aton) opgevolgd die waarschijnlijk de weduwe van Tutankhamun huwde om zijn recht op de troon te versterken. Het is mogelijk dat Horemheb Ay de leider maakte om als overgangskoning dienst te doen tot hij bereid was de taak over te nemen. In elk geval, toen Eje stierf greep Horemheb
Afbeelding
de macht en er volgde een tijd van herstel en terugkeer naar meer traditionele waarden.

Zo werden de namen van Echnaton, Tutankhamon en Ay geschrapt omdat ze verwezen naar de de 'ketterse' god Aton Horemheb verzekerde interne stabiliteit en hernieuwde het aanzien dat het land genoot voor de regering van Akhenaton.

De XIXde dynastie werd gesticht door een andere generaal Ramses I
die door toedoen van de kinderloze Horemheb op de troon kwam. Hij regeerde slechts korte tijd, en werd opgevolgd door Seti I (of Sethos I).
Afbeelding
Seti I
Seti I zette het goede werk van Horemheb voort in het herstellen van macht, controle en eerbied van Egypte. Hij was ook verantwoordelijk voor de bouw van de fantastische tempel in Abydos.

Ramses II
Afbeelding
nam het werk van zijn vader over en liet veel schitterende tempels bouwen. Hij regeerde een lange tijd en probeerde het rijk verder uit te bouwen. Bij de slag van Kadesj

komt hij in aanvaring met de Hettieten. De slag eindigt onbeslist, maar een uitbreiding in het oosten zit er niet meer in. De relaties met de Hettieten verbeteren als het Assyrische Rijk opkomt.
Afbeelding
Ramesseum, de slag bij Kadesj
De regering van Ramses II wordt vaak als meest waarschijnlijke datum gezien voor de Exodus van de Israelieten uit Egypte. Er zijn geen verslagen in de Egyptische geschiedenis van de gebeurtenissen die in de Bijbel worden beschreven, noch is er archeologisch bewijsmateriaal, waardoor er sterke twijfel is als de exodus wel degelijk historische plaatsvond.

Rameses II werd opgevolgd door zijn zoon Merneptah en daarna door Seti II. Ramses III was een farao van de 20ste Dynastie die. Zowel Merneptah als Ramses III hadden te kampen met de inval van de Zeevolken die echter verpletterend worden verslagen. Ramses III die tot de XXde dynastie behoorde, zal het rijk herorganiseren en de tempels een grotere onafhankelijkheid geven. Veel van het inkomen wordt verloren en de opvolgers van Ramses III kennen allen een zwakke regering. Door de toegenomen macht van de hogepriesters van Amon, zullen deze een eigen rijk oprichten wat het einde betekent van het Nieuwe Rijk.

Cultureel gezien was het Nieuwe Rijk één van de bloeiendste periodes. De tempel van Karnak en de vele graven in de Vallei der Koningen tonen de macht en rijkdom die het rijk toen kende. Zelfs de latere zwakkere koningen van de XXde dynastie hebben ons prachtige graven nagelaten.
Laatst gewijzigd door Nofret op di 11 dec 2007, 18:26, 2 keer totaal gewijzigd.
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Sa-Bastet

Bericht door Sa-Bastet » vr 20 okt 2006, 22:34

ah wat een mooi stuk, Nofret! van het begin van het Nieuwe Rijk wist ik nog niet zoveel, dus dit is voor mij lekker overzichtelijk.

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Bericht door Nofret » vr 20 okt 2006, 22:41

Is het opgevallen hoeveel Amenhotep III lijkt op zijn Vader Toetmoses IV ?? :)
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Plaats reactie

Terug naar “Het Nieuwe Rijk / New Kingdom”