Rosetta fotografeert enorme kei op komeet 67P/C-G

Alles over archeologie wat niet past in bovenstaande categoriën, kan je hier posten.

Moderator: Thoetmosis XII

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Rosetta fotografeert enorme kei op komeet 67P/C-G

Bericht door Thoetmosis XII » za 25 okt 2014, 21:32

Rosetta fotografeert enorme kei op komeet 67P/C-G
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 14 oktober 2014 om 11:55 uur - http://www.scientias.nl/rosetta-fotografeert-enorme-kei-op-het-oppervlak-van-komeet-67pc-g/105965

Ruimtesonde Rosetta heeft een close-up gemaakt van een kei op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De kei is ongeveer 45 meter groot en is daarmee één van de grootste stenen die tot op heden op de komeet zijn gespot.
Wie denkt aan een komeet, denkt wellicht aan een grote klomp ijs en puin die met grote snelheid door de ruimte vliegt en achtervolgd wordt door een indrukwekkende staart. Het oppervlak van de komeet is allesbehalve gladjes, maar je denkt vast niet direct dat er op dat oppervlak ook losse elementen – zoals keien – te vinden zijn.

Foto’s
Toch is dat wel het geval. Op de foto’s die Rosetta kort na haar aankomst bij komeet 67P/C-G maakte, waren al tal van stenen te zien (zie hieronder). Van één van die stenen heeft de ruimtesonde nu een close-up gemaakt. Rosetta maakte de foto toen deze ongeveer 28,5 kilometer van de komeet verwijderd was.

Donker en licht
Niet alleen fysiek springt de steen eruit. Ook is deze iets lichter van kleur dan het oppervlak van de komeet. Tussen de lichtere plekken op het oppervlak van de steen zijn donkere plekken te zien die qua helderheid en textuur sterk lijken op de grond waar de steen op rust. “Het lijkt bijna alsof los stof dat het oppervlak van de komeet bedekt zich in de scheuren in de steen gevestigd heeft,” vertelt onderzoeker Holger Sierks. “Maar we weten dat nog niet zeker.”

Mysterie
De stenen op het oppervlak van 67P/C-G zijn voor wetenschappers in veel opzichten een mysterie. Zo is nog onduidelijk waar de stenen van gemaakt zijn, hoe groot hun dichtheid is en hoe de stenen tot stand zijn gekomen. De komende maanden zullen deze vraagstukken wellicht opgelost kunnen worden. Zo hopen onderzoekers bijvoorbeeld aan de hand van de foto’s die Rosetta met enige regelmaat van de komeet maakt, te kunnen achterhalen of de stenen zich – door toedoen van het zwaartekracht van de komeet – verplaatsen. Ondertussen wordt ook de afstand tussen Rosetta en de komeet steeds kleiner, waardoor we de stenen ook van steeds dichterbij kunnen bewonderen.
De steen die op de foto te zien is, heeft de naam Cheops gekregen. De kei maakt deel uit van een cluster stenen dat de onderzoekers deed denken aan de piramides van Giza. De grootste piramide in dat gebied is rond 2550 voor Christus gebouwd in opdracht van farao Cheops. Tijdens het vervolg van de missie zullen nog wel vaker Egyptische namen vallen. De onderzoekers hebben zich voorgenomen alle kenmerken die op het oppervlak van de komeet 67P/C-G ontdekt worden, aan te duiden met een Egyptische naam.De EU (de ESA is de Europese Ruimtevaartorganisatie) doet een hoop fout, maar in dit geval kan ik niet anders dan toegeven dat ze de best mogelijke beslissing hebben genomen *04 *02 *02
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Rosetta fotografeert enorme kei op komeet 67P/C-G

Bericht door Nofret » zo 26 okt 2014, 11:24

Haha, ja de Griekse & Romeinse namen zullen nu ook wel op zijn <egypt>

Maar al met al is dit zeer boeiende kost, als Astronomie liefhebber, smul ik hiervan. Dus nog een stukje over de Komeet:

Hoe zou een komeet ruiken?

Afbeelding
Foto: ESA/Rosetta/NAVCAM


Alsof je een paardenstal deelt met een dronkenlap en een dozijn rotte eieren: wetenschappers onderzochten de geur die komeet 67P / Churyumov-Gerasimenko verspreidt.

De Rosetta Orbiter snuift al enkele maanden het parfum op van komeet 67P, en stuurt de gegevens door voor analyse. ROSINA, het toestel dat de gedetecteerde gassen inventariseert, gaf in oktober enkele nieuwe molecules door:

Formaldehyde (CH2O)
Waterstofsulfide (H2S)
Waterstofcyanide (HCN)
Zwaveldioxide (SO2)
Koolstofdisulfide (CS2)

Wat ESA, het Europese ruimte-agentschap, inspireerde tot deze tweet:

Kathrin Altwegg, onderzoeker die met ROSINA werkt, beaamt: ‘Het is nogal een stinkende mengeling’.

Ze analyseert de "lijfgeur" op de website van ESA: ‘De geur van 67P / CG is vrij sterk, met de geur van rotte eieren, paardenstal, en de doordringende, verstikkende geur van formaldehyde (formol). Dit wordt vermengd met de bittere, amandelachtige geur van waterstofcyanide. Voeg een vleugje alcohol (methanol) aan dit mengsel toe, combineer dat met de azijnachtige geur van zwaveldioxide en het zoete van zwavelkoolstof, en u komt bij het parfum van onze komeet uit.’

Hoewel het boeket bedwelmend lijkt, ligt de dichtheid van de gassen nog erg laag. Ook overheersen water, koolstofdioxide en koolstofmonoxide nu nog, al zal de geur sterker worden naarmate de komeet de zon nadert.

De analyse van het parfum van komeet 67P geeft aanwijzingen over hoe de komeet - en misschien wel ons zonnestelsel - werd gevormd. Dus is Altwegg niet weg te slaan bij haar toestellen: ‘Er zit een geurtje aan mijn job op dit moment, maar het is echt spannend om elke dag naar het werk te trekken.’
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat helemaal spannend is dat volgend jaar de allereerste sonde bij Pluto aankomt *02 Vertrokken op 19 januari 2006 en komt aan op 14 juni 2015, ben zooooo benieuwd naar de foto's & info.
Ondanks dat Pluto Planeet afgemaakt is , draaien er wel 4 Manen omheen waarvan Charon de grootste is:

Afbeelding

Dus ook daar zal nog veel benoemd moeten worden, dussssssssss Egyptische namen zat !! <egypt> <egypt>
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Gebruikersavatar
Thoetmosis XII
Farao
Berichten: 5912
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 12:07

Re: Rosetta fotografeert enorme kei op komeet 67P/C-G

Bericht door Thoetmosis XII » zo 26 okt 2014, 12:28

Misschien komt er nog wel een Seti-komeet *04
Carnarvon: "Can you see anything?", Carter: "Yes, wonderful things..."

Nofret
Site Admin
Berichten: 10812
Lid geworden op: zo 03 apr 2005, 16:20

Re: Rosetta fotografeert enorme kei op komeet 67P/C-G

Bericht door Nofret » zo 26 okt 2014, 15:15

Thoetmosis XII schreef:Misschien komt er nog wel een Seti-komeet


Hopelijk komt die dan wat vaker langs dan die van Halley, die zie je maar om de 76 jaar *19 <egypt>
http://ancientegyptianmonuments.blogspot.nl/nn ms.i sA.w -- No one is born wise.

Plaats reactie

Terug naar “Algemeen / Generic Information.”